Lampen. Lampen dus.

cernan

In het kader “dingen die je beter voor je kunt houden maar die soms toch moeten worden gezegd”: toen ik zo’n jaar of twaalf was, stond op mijn nachtkastje een foto van Gene Cernan. Dat is de laatste mens die op de maan heeft gelopen. Een held.

Ik ben altijd in ruimtevaart geïnteresseerd gebleven, en er zijn ook goede redenen voor het onderzoek. Een aanzienlijk deel daarvan is politiek. We hebben bijvoorbeeld een internationaal ruimtestation gebouwd om te verhinderen dat Sovjet-raketgeleerden zich zouden vestigen in rogue states. Dat is wel wat geld waard. Je moet er niet aan denken dat de Noord-Koreaanse raketproef van een week of twee geleden wél een succes zou zijn geweest.

Tegelijk denk ik dat het verhinderen van de verspreiding van raketkennis ook wel wat goedkoper zou hebben gekund. Een paar honderd levenslange vakanties op Barbados kosten minder. Gelukkig is het kostenplaatje maar één kant van het verhaal, want er is ook wetenschappelijke winst behaald met het ruimtestation.

Althans, dat zegt men. Ik ken alleen geen voorbeelden. Hier zit dus iemand te schrijven die het ruimteonderzoek welgezind is, maar die van het duurste wetenschappelijke project ter wereld de voordelen niet weet te benoemen. En dat kan echt niet komen doordat de pers er niet over schrijft, want de bouw van het ruimtestation is door de media op de voet gevolgd. Het ruimtestation is een ingenieursprestatie van formaat, maar de betrokken wetenschapscommunicatoren lijken hun werk niet goed te hebben gedaan.

Vanmorgen las ik echter toch over een onderzoeksresultaat. Gewoon, op Nu.nl. Hier is het zinnetje:

Kuipers testte op zijn missie … lampen voor de openbare ruimte.

Lampen dus. Lampen voor de openbare ruimte. Het is niet veel, maar we weten nu tenminste íets. Ik zou echter graag ergens online de lijst willen zien van wetenschappelijke artikelen die zijn gebaseerd op onderzoek, gedaan aan boord van het ruimtestation. Die moet er zijn. Maar waar?

Naschrift

De Volkskrant van vanmorgen bevat een mooi artikel van Maarten Keulemans over de wetenschappelijke winst die door Kuipers’ missie is geboekt. Dat smaakte naar meer.

Deel dit:

4 gedachtes over “Lampen. Lampen dus.

  1. Gherardus Havingha

    “Je moet er niet aan denken dat de Noord-Koreaanse raketproef van een week of twee geleden wél een succes zou zijn geweest.”

    Nu wel, helaas.

Reacties zijn gesloten.