Kalligrafie

Kalligrafie in de grote moskee in Isfahan

Het Arabische alfabet mag dan niet al te gemakkelijk zijn, het is ideaal voor kalligrafie, waarvan verschillende stijlen bestaan. Eén vorm van kalligrafie staat bekend als “square kufic”. De foto hierboven toont hoe inscripties in deze kalligrafiestijl zijn aangebracht op een muur in de Vrijdagsmoskee van Isfahan. Als voorbeeld een regel uit de Koran (“Heer doe mij toenemen in kennis”):

De kleine streepjes boven en onder de letters zijn er alleen om de klinkers aan te geven. Ze vormen een elfde-eeuwse toevoeging aan het Arabische alfabet. Voordien werden ze niet genoteerd en konden deze letters ook worden geschreven in een vereenvoudigde vorm:

Een oudere fase van het Arabische alfabet kende ook de punten niet. Die dienen namelijk alleen om sommige medeklinkers uit elkaar te houden, en omdat veel Koranteksten algemeen bekend waren, kon menig lezer ook wel zonder die punten. Ze zijn toegevoegd aan het Arabische alfabet toen het niet langer een reciteerhulp was voor de Koran.

In het “square kufic” wordt dit vervolgens gevormd tot een vierkant, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt als een ornament in een moskee, soms 45 graden gedraaid, zoals op de foto hierboven.


Je zou zulke kalligrafie in principe kunnen herleiden tot een computeralgoritme, maar ik weet niet of dit ooit is gedaan.

Deel dit: