De 100e Livius Nieuwsbrief

Livius_nieuwsbrief

Om helemaal blij van te worden: dit is de honderdste aflevering van de Livius Nieuwsbrief!

KEIHARD CIJFERMATERIAAL

De Livius Nieuwsbrief werd in november 2005 voor het eerst verstuurd en verscheen sindsdien ruwweg elke maand, met een ingelaste vijftigste aflevering en een extra nieuwsbrief toen voor het eerst een slagveld van Caesar in België werd geïdentificeerd.

De Livius Nieuwsbrief heeft één eigenzinnige redacteur en 4221 abonnees. Uw redacteur besteedt elke maand één à anderhalve dag aan de Livius Nieuwsbrief.

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass maakte zijn opwachting in tweeënzestig van de honderd nieuwsbrieven. Drie nieuwsbrieven hadden geen rubriek “dwaasheid”.

Van de tweeënvijftig ministers die Nederland sinds november 2005 heeft versleten, hadden er slechts vijftig geen abonnement op de Livius Nieuwsbrief. Sinds de Nieuwsbrief wordt gelezen in de Ministerraad, is de AEX ruim 100 punten gestegen.

======================================

VANITAS VANITATUM

Wat betekent de Livius Nieuwsbrief voor de lezers? Lees maar wat museumdirecteur Wim Weijland van het RMO te zeggen heeft, of archeologiejournalist Theo Toebosch, of Frits van der Meij van de Athenaeumuitgeverij of de voorzitter van het Nijmeegse Romeinenfestival Paul van der Heijden.

======================================

CADEAUTJES

Drie uitgeverijen hebben voor deze gelegenheid mooie boeken ter beschikking gesteld. Die kunt u winnen, als u voor dinsdagavond 23.00 een mailtje verstuurt met de juiste antwoorden op de vragen. Uw schaamteloos onkreukbare jury doet de boeken woensdag op de post, zodat ze nog voor pakjesavond worden bezorgd.

Ten eerste: Een Egyptische huurling van Griekse afkomst is begraven met de prachtige naam “Wahibre is de horizon”. Waar is zijn sarcofaag? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Henchmen of Ares. Warriors and Warfare in Ancient Greece, het onlangs bij Karwansaray verschenen boek van Livius-docent Josho Brouwers.

Ten tweede: Een van de leerlingen van de pythagorese filosoof Apollonius van Tyana, Damis, speelt een rol in een Nederlandse roman. Welke roman is dat? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Simone Mooij’s vertaling van Philostratus’ Het leven van Apollonius van Tyana, het onlangs verschenen laatste deel van de Baskerville-reeks van Athenaeum – Polak & Van Gennep.

Ten derde: Er zijn in Nederland en België verschillende re-enactmentgroepen. Eén ervan is door de Vlaamse striptekenaar Ken Broeders vereeuwigd in een deel van zijn Apostata-reeks, maar welke groep is dat? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Jeroen Wijnendaeles Romeinen en barbaren. De ondergang van het Romeinse Rijk in het westen, dat onlangs is verschenen bij het Davidsfonds.

Ten vierde: Er liggen veertig troostprijzen klaar, namelijk het boekje Spijkers op laag water. Vijftig misverstanden over de Oudheid, dat uw redacteur schreef op basis van vragen van onder andere nieuwsbriefabonnees. Die worden verloot onder de inzenders die de grote prijzen niet hebben gewonnen.

======================================

EN TOT SLOT

Het leukste stukje waar uw redacteur ooit naar linkte was, volgens hem, dit.

Deel dit:

6 gedachtes over “De 100e Livius Nieuwsbrief

  1. K. Hielkema

    Altijd een genoegen de brief te lezen, Jona. Heerlijk. Ik hoop abonnee te blijven tot de 1000ste

Reacties zijn gesloten.