De 100e Livius Nieuwsbrief

Livius_nieuwsbrief

Om helemaal blij van te worden: dit is de honderdste aflevering van de Livius Nieuwsbrief!

KEIHARD CIJFERMATERIAAL

De Livius Nieuwsbrief werd in november 2005 voor het eerst verstuurd en verscheen sindsdien ruwweg elke maand, met een ingelaste vijftigste aflevering en een extra nieuwsbrief toen voor het eerst een slagveld van Caesar in België werd geïdentificeerd.

De Livius Nieuwsbrief heeft één eigenzinnige redacteur en 4221 abonnees.

Uw redacteur besteedt elke maand één à anderhalve dag aan de Livius Nieuwsbrief. Eens per jaar is er een collecte of, zoals het tegenwoordig heet, doen we aan crowdfunding. Daarmee is de nieuwsbrief ongeveer kostendekkend.

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass maakte zijn opwachting in tweeënzestig van de honderd nieuwsbrieven. Drie nieuwsbrieven hadden geen rubriek “dwaasheid”.

Van de tweeënvijftig ministers die Nederland sinds november 2005 heeft versleten, hadden er slechts vijftig geen abonnement op de Livius Nieuwsbrief. Sinds de Nieuwsbrief wordt gelezen in de Ministerraad, is de AEX ruim 100 punten gestegen.

======================================

VANITAS VANITATUM

Wat betekent de Livius Nieuwsbrief voor de lezers? Lees maar wat museumdirecteur Wim Weijland van het RMO te zeggen heeft, of archeologiejournalist Theo Toebosch, of Frits van der Meij van de Athenaeumuitgeverij of de voorzitter van het Nijmeegse Romeinenfestival Paul van der Heijden.

======================================

CADEAUTJES

Drie uitgeverijen hebben voor deze gelegenheid mooie boeken ter beschikking gesteld. Die kunt u winnen, als u voor dinsdagavond 23.00 een mailtje verstuurt met de juiste antwoorden op de vragen. Uw schaamteloos onkreukbare jury doet de boeken woensdag op de post, zodat ze nog voor pakjesavond worden bezorgd.

Ten eerste: Een Egyptische huurling van Griekse afkomst is begraven met de prachtige naam “Wahibre is de horizon”. Waar is zijn sarcofaag? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Henchmen of Ares. Warriors and Warfare in Ancient Greece, het onlangs bij Karwansaray verschenen boek van Livius-docent Josho Brouwers.

Ten tweede: Een van de leerlingen van de pythagorese filosoof Apollonius van Tyana, Damis, speelt een rol in een Nederlandse roman. Welke roman is dat? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Simone Mooij’s vertaling van Philostratus’ Het leven van Apollonius van Tyana, het onlangs verschenen laatste deel van de Baskerville-reeks van Athenaeum – Polak & Van Gennep.

Ten derde: Er zijn in Nederland en België verschillende re-enactmentgroepen. Eén ervan is door de Vlaamse striptekenaar Ken Broeders vereeuwigd in een deel van zijn Apostata-reeks, maar welke groep is dat? Onder de goede inzenders worden drie exemplaren verloot van Jeroen Wijnendaeles Romeinen en barbaren. De ondergang van het Romeinse Rijk in het westen, dat onlangs is verschenen bij het Davidsfonds.

Ten vierde: Er liggen veertig troostprijzen klaar, namelijk het boekje Spijkers op laag water. Vijftig misverstanden over de Oudheid, dat uw redacteur schreef op basis van vragen van onder andere nieuwsbriefabonnees. Die worden verloot onder de inzenders die de grote prijzen niet hebben gewonnen.

======================================

EEN NIEUW INITIATIEF

De vrijwilligers achter de website Livius.org hebben sinds het midden van de jaren negentig geprobeerd mensen informatie te geven over de oude wereld. Dit gebeurde deels door het schrijven van webpagina’s, deels door het beantwoorden van correspondentie, deels door de Livius Nieuwsbrief.

Helaas blijkt in de oudheidkunde niemand – ook wijzelf niet – het niveau te halen dat bij andere disciplines vanzelfsprekend is. Willen de klassieken meer dan tien jaar toekomst hebben, dan zullen er dingen moeten veranderen. Een meneer die onze bezorgdheid deelt, heeft een schenking gedaan om kleinschalige projecten op het gebied van de oudheidkundige wetenschapsvoorlichting te ondersteunen.

De vorige maand opgerichte Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheid neemt als doel te bevorderen dat informatie over de gehele Oudheid beter wordt overgedragen. U leest er hier meer over.

======================================

EN TOT SLOT

Het leukste stukje waar uw redacteur ooit naar linkte was, volgens hem, dit.

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de website van het Rijksmuseum van Oudheden (2009, 2010, 2011, 2012, 2013) en bij Aantekeningen bij de Bijbel. Als u de Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheid wil steunen, kunt u een donatie doen op rekeningnummer NL25 INGB 0006 2904 08 t.n.v. Stichting Wetenschapsvoorlichting Oudheid. Dank u wel.

Deel dit:

6 gedachtes over “De 100e Livius Nieuwsbrief

  1. K. Hielkema

    Altijd een genoegen de brief te lezen, Jona. Heerlijk. Ik hoop abonnee te blijven tot de 1000ste

Reacties zijn gesloten.