Subversieve lectuur

Joan Derk van der Capellen tot den Pol

Dat is me nog nooit gebeurd: dat de douane op Schiphol mijn koffer eruit haalde om even te zien wat erin zat. Ik vroeg de douanier wat de aandacht had getrokken van de man achter het röntgenapparaat, en hoewel ik geen direct antwoord kreeg, was wel duidelijk dat de vele boeken in mijn koffer een ongebruikelijk beeld waren geweest.

En dus werden al mijn boeken uit de koffer gehaald en opengeslagen. Het verbaasde me.

Pas later realiseerde ik me dat het eigenlijk heel erg terecht was. Mits goed geschreven, zijn boeken gevaarlijk. Ze beroven de lezers immers van hun vooroordelen. Cultuur is bedreigender dan wapens.

Deel dit:

5 gedachtes over “Subversieve lectuur

 1. Christina

  Volgende keer al je boeken op een e-reader misschien. Scheelt gelijk een hoop gewicht.:-)

 2. Op Korfu werd ik erg nauwkeurig gevolgd. De houten tandenstokers in mijn broekzak bleven de handdetector maar alarmeren. Achteraf bedacht ik dat de Fluor in de kleine houten stokjes misschien een reactie gaven.

  Ja, woorden kunnen soms dodelijk zijn.

  Jammer genoeg wordt er nu weer met woorden gestreden rondom de dodelijke afloop van de vliegtocht over Oost-Ukraine.

  Het helpt de slachtoffers niet meer en doet de nabestaanden extra leed.

  Bezorgde groet,

Reacties zijn gesloten.