Dame van Simpelveld

Zo zou de “dame van Simpelveld” eruit gezien kunnen hebben.

De ‘Dame van Simpelveld’ was een rijke (Gallo-)Romeinse vrouw die woonde in een Zuid-Limburgse villa. Ze overleed tussen haar vierentwintigste en haar veertigste – zo blijkt uit de resten die van haar bewaard zijn gebleven – en werd in een uitbundig versierde sarcofaag gelegd.

Ze kreeg kostbare voorwerpen mee, zoals gouden juwelen en zilveren gebruiksvoorwerpen. De binnenkant van de sarcofaag toont in reliëf het interieur van een luxe villa met allerhande meubilair. Fijn bewerkte kasten en comfortabele ligbanken maken duidelijk dat het deze vrouw aan niets ontbrak. Of de Dame van Simpelveld deze rijkdom te danken had aan haar familie, aan haar echtgenoot of misschien aan haar eigen handelscontacten, is onbekend.

Maar ze was niet de enige rijke in de omgeving. In heel Zuid-Limburg vinden archeologen chique Romeinse villa’s.

Deel dit: