Rufia Materna

Zo zou Rufia Materna eruit gezien kunnen hebben.

Rufia Materna was een Germaanse priesteres. We kennen haar dankzij een altaarsteen uit Millingen, opgericht door Rufia’s moeder Mucronia Marcia. Deze moeder noemt haar dochter ‘godin en meesteres’, een benaming die past bij Germaanse priesteressen.

Waarschijnlijk diende Rufia een lokale godheid en was verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de rituelen van de bijbehorende cultus. Op de inscriptie van de steen valt verder te lezen dat moeder Mucronia ook een heilig woud aan haar dochter Rufia wijdde.

Voor Romeinen en Germanen was zo’n woud een heilige plek, bewoond door een godheid. En elk jaar op 17 juli – de verjaardag van Rufia – en op 20 februari werden er in het woud offers gebracht. Deze laatste dag viel tijdens de Parentalia, een feest waarbij de Romeinen hun overledenen herdachten met kleine giften.

Deel dit:

6 gedachtes over “Rufia Materna

 1. henktjong

  Ik weet dat er zeer weinig afbeeldingen en archeologische resten van het uiterlijk van Germanen ttv de Romeinse overheersing hier zijn, dus waar is deze uitmonstering dan op gebaseerd? Ik weet ook dat jij daar niet in gespecialiseerd bent, maar misschien kun je me verwijzen naar degene die voor haar uiterlijk verantwoordelijk is.

  1. Ik beken dat ik het niet weet. Maar zó weinig weten we nu ook weer niet: het meisje van Yde had bijv. kleren aan toen ze werd gedood en die zijn te reconstrueren. Er is wel meer textiel bekend.

   1. henktjong

    Die Maartje is een grafisch ontwerpster en illustrator (en geen slechte) maar dat betekent niet dat je dan ook verstand hebt van laat-antieke kleding. Die ‘bontkraag’ (ik weet niet wat het precies is) doet me erg denken aan recente viking-films of die vreselijke serie Last Kingdom waarin de semi-barbaren dergelijke kledingstukken aan/om hebben om ze lekker ruig te laten lijken. Ook hier geloof ik niet in. Ik kan het ook niet helpen dat ik zo’n kritisch baasje ben, maar ik ga me niet inhouden. Het is ook niet te hopen dat het publiek op de Romeinendagen veel van dit soort figuren als die priesteres of Clovis zal tegenkomen, want dan krijgen ze volgens mij geen al te beste indruk van hoe het er toen uitzag.

Reacties zijn gesloten.