Verlanglijstje

Een eigen gevelsteen zou ook op mijn verlanglijstje kunnen staan (Binnen Vissersstraat 9, Amsterdam)

Ik ben morgen jarig: ik word drieënvijftig, een priemgetal. Nu ben ik een redelijk geprivilegieerd mens maar er ontbreekt links en rechts nog wat aan mijn geluk. Heel toevallig zijn dat ook precies drieënvijftig dingen. Van Geerten Meijsing (Hoc erat in votis) steel ik het idee van een verlanglijstje. Zo zijn daar:

Een boek dat me echt overdondert, zoals De tijgerkat of Doktor Faustus. Meer tijd voor mijn vrienden. Geen veerponten over het IJ die afvaren als ik kom aanfietsen. Tien kilo gewichtsverlies (vijftien mag ook). Een goed-bewaard Tanagra-beeldje. Een schrijfopdracht waarvoor ik twee maanden in een vreemde stad kan wonen. Een waterpijp bij Laziz. Weten wat er is gebeurd met de “rechtvaardige rechters”.

Het talent om ooit een paar zinnen te kunnen schrijven zoals Oscar Wilde. Weer op zondagmiddag lunchen met een uitsmijter & zeven Westmalle Tripel en probleemloos naar huis gaan. Een reis langs de Wierookroute. Een dodelijke epidemie die uitsluitend toeristen in Amsterdam treft (wel snel want ze hoeven niet te lijden; ik ben niet haatdragend, echt niet). Dat ik lang genoeg mag leven om de ontknoping te zien van de lopende reality show in het Witte Huis.

Mijn nicht en neef zien opgroeien tot geweldige mensen. Kleine E en kleine T zien opgroeien tot geweldige mensen. Een einde aan boeken-top-tiens, boekenweken, long lists, shortlists, prijsuiteikingen, decemberlijstjes en soortgelijke pseudoculturele roeptoeterij. Minder e-mail. Weer met het vliegtuig meekunnen zonder al dat gedoe er omheen (en met voldoende beenruimte). Douche-zeep die omhoog stuitert als je die hebt laten vallen.

Een betaalbare driekamerwoning in Amsterdam.  Een zitplaats in de trein met voldoende stilte om te kunnen schrijven en lezen. Een jaarabonnement om elke week een mooie bos bloemen te krijgen. De eerste Marslanding op TV kunnen gadeslaan. Meer smaakvermogen, zodat ik meer geniet van lekker eten. Nog eens naar Pakistan. Nog eens naar Hamburg. Nog eens naar Curaçao. Nog eens naar de Vaticaanse Musea maar dan zonder andere bezoekers.

Een week waarin niet álle discussies uiteindelijk worden herleid tot kritiek op de islam. Weekendkranten met nieuws en zonder lifestyle-bijlagen. Geen klussers meer die in de weekends met boor- en schaafmachines staan te werken (en ook geen bouwvakkers op doordeweekse dagen, trouwens). Flair, zodat ik een colbertje kan dragen zonder dat het idioot staat. Zuidwestenwind als ik van Schagen fiets naar Franeker. Een leuke buurvrouw om op maandagochtend weer koffie mee te drinken.

Een kamerplant die niet binnen een jaar dood is. Media die met kennis van zaken berichten over mijn vak. Excuus van Willem Pijbes voor de wijze waarop hij Amsterdam van de Rijksmuseumtunnel wilde beroven. Regen alleen ’s nachts terwijl ik op bed lig te lezen. Geen mensen meer die in het openbaar zitten te telefoneren en me laten meeluisteren naar hun oninteressantheid. Dat ik mijn bril kan terugvinden als ik die niet op mijn neus heb.

Nooit meer muzak bij het ontbijt in een hotel. Een Europees parlement met tanden. Dat je een sigaar kunt roken zonder dat je huis een week naar de tabak stinkt. Nieuwe schoenen die al zijn ingelopen. Ergens een leuk kunstwerk ontdekken dat ook de tweede keer dat je het ziet de moeite waard is. Een vulpen die niet lekt. Dat de media weer eindredacteuren hebben die spelfouten verwijderen.

Een zomermiddag met een goed boek, languit liggend in het gras in het Zuiderpark in Rotterdam. Een vreemde taal goed leren. Geen fietsers en automobilisten die zitten te appen. Dat het weer leuk wordt om naar het toneel te gaan. Dat ik de tijd kon stilzetten om klussen eindelijk eens af te ronden zonder dat deadlines beletten dat iets moois ontstaat. En o ja, wereldvrede natuurlijk.

Deel dit:

26 gedachtes over “Verlanglijstje

 1. Cor van den hoek

  Dat vele wensen vervuld mogen worden! En dank ook voor deze bijdrage: je blijft verrassen en ook dit stukje stemt tot nadenken. Een goede voor-verjaardag gewenst.

 2. Op zondagmiddag lunchen met een uitsmijter & zeven Westmalle Tripel en probleemloos naar huis gaan. Een dodelijke epidemie die uitsluitend toeristen in Amsterdam treft (wel snel want ze hoeven niet te lijden; ik ben niet haatdragend, echt niet). Vind ik hele mooie wensen!

  Wereldvrede hoort natuurlijk voorop te staan.

  Zoals mijn vroege felicitaties voor jou ook het belangrijkste zijn van deze reactie.

  Fijne verjaardag!

  Vriendelijke groet,

 3. Erik Hofmans

  Even over die douchezeep: je moet je onder de douche niet wassen met zeep: daarmee dood je de normale lochaamsbacterieën. Alleen water volstaat (behalve natuurlijk op plaatsen die echt vuil zijn).

 4. Carel Pool

  gefeliciteerd en lof voor je bescheiden lijstje!!

  Ik lees je artikeltjes vaak met aandacht. Goed zo.

 5. Klaas Hielkema

  Verhuizen naar Noord Drenthe zou al een flink aantal wensen in vervulling doen gaan, maar ja, dan zou er een alles overheersende wens bij komen…..
  Wel gefeliciteerd!

 6. saskia sluiter

  Niks toe te voegen aan je wenslijst. Ja, toch: dat we nog vele jaren van Mainzer Beobachter mogen genieten. En de zomer/wintertijd afschaffen natuurlijk. Maar vooral alvast heel hartelijk gefeliciteerd en dank je wel voor je fantastische, niet meer zo heel kleine blog.

 7. FransL

  Van harte gefeliciteerd!
  Een mooie gevarieerde lijst met wensen, gevat in een mooie column. Ik hoop dat je ook goed kunt relativeren en dingen kunt laten gebeuren.
  Ikzelf ben zojuist 70 geworden maar met flair een colbertje dragen is ook mij niet weggelegd.

 8. Tineke Gijsberti Hodenpjl

  Een jarige dag en dat in ieder geval een paar verjaardagswensen mogen uitkomen!
  Het liefst die laatste wens!

 9. Bertus

  Van harte,

  En ik heb de wens dat je nog lang de pit hebt je kennis en gedachten blijft delen via deze blog en je boeken. Bedankt daarvoor!

 10. Gefeliciteerd! Dat van die zeven Westmalle tripel lijkt mij overdreven. Eén of twee voldoen ook…
  En mag ik die kilo’s van jou erbij?? Stuur ze maar op.

 11. Ik wens je zoveel mogelijk, maar niet alle, vervulling, want die arme toeristen kun je het individueel ook niet kwalijk nemen (al gun ik je de rust). Maar bovenal moet er ook iets te wensen overblijven. Alvast gefeliciteerd!

 12. Carla

  Van harte proficiat met je verjaardag en dat je er nog veel mag beleven in goede gezondheid, vrede en harmonie, samen met wie je dierbaar zijn.

  Die vrede vooral in jezelf wanneer je merkt dat de dingen niet gaan zoals je graag zou willen. 😉

 13. Daan Stoffelsen

  Goede Jona, het is inmiddels de volgende dag, en ik zou je kunnen mailen dat ik je dit allemaal wens, en meer, en dat ik – om het haalbaarder te maken – best een van die zeven Westmalles voor je wil drinken, dat er een verhaal is van Jamal Ouariachi waarin een restauranthouder toeristen verdoofd en slacht om zo nieuwe toeristen af te schrikken, dat ook Bart Koubaa, de Vlaamse schrijver die mij aan de Westmalle Triples hielp met een onbegrijpelijk boek, in het geweldige en totaal onleverbare (shame on you Querido!) Het gebied van Nevski, op zoek is naar het Lam Gods, en dat ik een reisbeurs en een residentie dolgraag zou ondersteunen (en je krijgt hem, zeker, niemand verdient hem meer) maar dat je dan nog een boek moet schrijven, dat ik een literair prijswinnaar uitroep die je zal overdonderen (en dat het me spijt), maar minder e-mail is je wens (je zal hier wel een e-mailnotificatie van krijgen) en vooral tot snel, het wordt een mooi levensjaar. Alle goeds, Daan (en een lieve groet van Sietske)

 14. Jona, allereerst, gefeliciteerd met je verjaardag! Ad multos annos!
  Wat leuk om een verlanglijstje van drieënvijftig wensen te formuleren. Wat een toeval, want ik kan ze allemaal ook op mijn verlanglijstje schrijven.
  Over enkele maanden word ik 74, dus een hoop werk voor mij bespaard! Je had er misschien beter een genummerd lijstje van gemaakt.
  Bij drie wensen een opmerking.
  – Ik neem aan dat je met de “rechtvaardige rechters” het gestolen paneel van Het Lam Gods bedoelt.
  – Meer smaakvermogen, zodat ik meer geniet van lekker eten.
  …Smaak is vooral reukvermogen en wordt bevorderd door ‘sociaal’ eten. Niet alléén eten en ook traag eten. Eten is cultuur! maar dat hoef ik jou niet te vertellen!
  … Tripel Westmalle… Mag het ook een Kasteel Tripel zijn (11 % en heel lekker)
  Nogmaals een prettige verjaardag gewenst!

Reacties zijn gesloten.