Klein geluk

Ik sprak vandaag een vriendin in Den Haag, die net terug kwam uit Rome en me verblijdde met drie doosjes Toscaanse sigaren. Ze zijn anders van smaak dan Nederlandse rookwaren: de tabak wordt, nadat ze is gedroogd, voor het rollen opnieuw vochtig gemaakt. Het levert een compacte, vrij zware sigaar op, die je niet in één keer kunt oproken. (Het risico dat je er misselijk van wordt is niet denkbeeldig, want deze sigaren zijn verleidelijk lekker.)

Het procedé is in 1818 ontdekt in de tabaksfabriek van Ferdinand III, de groothertog van Toscane, en de fabriek bestaat nog altijd, zij het dat ze nu “Toscano” heet, en dat deze sigaren worden aangeduid als “Garibaldi”.

Eén van de drie doosjes heb ik cadeau gedaan aan een vriend; het tweede bewaar ik voor een speciale gelegenheid (al weet ik nog niet welke); met het derde doosje kan ik nog een kleine twee weken vooruit. Stiekem zal ik me de gelijke weten van al die andere rokers van Toscaanse sigaren. Koning Victor Emmanuël, om te beginnen; de staatsman Cavour; Clint Eastwood; maar ook Garibaldi zelf, die stevig doorrookte toen hij werd geopereerd voor een schotwond.

Enfin. Wat ik maar zeggen wil: bij gebrek aan beter bewijs kunnen alleen sigaren me ervan overtuigen van dat er in het ondermaanse zoiets bestaat als geluk.

Deel dit:

2 gedachtes over “Klein geluk

  1. Erik Volkers

    Als kenner kan ik u misschien helpen met het volgende: het is de bedoeling deze sigaren eerst te halveren, waarna men het dikste deel ( dat dus in het midden zat) in de mond steekt en het dunne deel aansteekt. Inderdaad heel contra- intuïtief; ik deed het de eerste keer ook fout!

  2. Carla

    Jona Lendering…….je kwam bij mij binnen door je geschreven woord, alhier.
    Naast een kleine foto kwam daar, via Oba Live een stem bij. ( nog van harte met je prijs ).
    Nu zie ik je zomaar voor me…..mopperend over de kletsende mensen in de stiltecoupé, struikelend over de kwakmethodes, met bewogenheid sprekend over je vader, je liefdevolle melding dat je moeder 80 wordt, genietend van een kind op de kermis, enz. en nu blij met een doosje sigaren. Wel heel bijzondere…….voor een , in mijn beleving, een heel bijzondere man. Geniet van zoveel klein geluk. ’t Zit zomaar in een doosje!

Reacties zijn gesloten.