Oog op de Oudheid

Ik blogde een dag of tien geleden over “Oog op de Oudheid”, het evenement dat het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en RomeinenNU organiseren om een brug te slaan tussen de traditionele Week van de Klassieken en de Romeinenweek. Want laten we eerlijk zijn: ook al zijn de oude wereld en de klassieken interessant genoeg om elk jaar tweeënvijftig “weken van” te organiseren, het is toch wel een beetje mal dat we met twee vergelijkbare evenementen zitten. Laten we er geen doekjes om winden: de oudheidkundigen zijn verdeeld en daarom organiseren het RMO en RomeinenNU dus een verbindend evenement. Los daarvan willen de organisatoren ook wat meer verdieping bieden.

Zoals gezegd: het gaat om vier avonden in het RMO op 10, 17 en 24 april en 1 mei. Ze beginnen allemaal om 20:00 uur (zaal open 19:30), bestaan uit steeds twee presentaties, worden gepresenteerd door classica Tazuko van Berkel en afgerond door een korte discussie onder leiding van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas. In de pauze schenkt Eet!verleden een moderne wijn op Romeinse basis.

De vier thema’s kunt u hier nog even teruglezen. In “Oog op mobiliteit” vertellen Eveline Altena en Esther Plomp over de nieuwe technieken waarmee mobiliteit nu wordt vastgesteld. De week erna werpen we het “Oog op de Stoa” en tonen Bert van den Berg en Frans de Haas inzichten uit de moderne psychologie en ethiek die mooi aansluiten bij de opvattingen van de stoïcijnen. In de derde week is het thema “Oog op ethiek” en hebben Olaf Kaper en Lucas Petit het over de wijze waarop wetenschappers omgaan – of om zouden behoren te gaan – met plunderbuit. Tot slot is er “Oog op je collega” en kijken Piet Gerbrandy en Arjen Bosman samen naar Tacitus’ presentatie van de slag bij Velsen, de een als classicus en de ander als archeoloog.

Waarom herhaal ik dit alles, zult u zich afvragen. Nou kijk: de officiële pagina is er. En daar kunt u zich inschrijven. Elke avond kost vijf euro maar u moet maar zien of er plek is, want het wordt vermoedelijk erg druk. Neem dus een passe-partout: voor slechts vijftien euro weet u zeker dat u elke keer kunt luisteren naar een programma dat werkelijk interessant is.

Deel dit:

Een gedachte over “Oog op de Oudheid

Reacties zijn gesloten.