Monet in Amsterdam (3)

Claude Monet, het IJ in Amsterdam

In 1871 en 1874 bracht de beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) een bezoek aan Amsterdam. Hij was onder de indruk van de wolken en het grijze licht, maar was niet blij met zijn eigen schilderijen, waarvan hij vond dat ze het Amsterdamse licht niet wisten te vangen. Hij heeft deze werken dan ook nooit tentoongesteld en ze zijn nog steeds niet erg bekend. Zelfs de namen van deze schilderijen zijn niet met zekerheid bekend.

Hij maakte de meeste schilderijen bij de haven, zoals het bovenstaande – nummer 298 in de Wilderstein-catalogus – ongeveer op de plek waar het Singel uitmondt in het IJ. Er is daar bij het IJ nogal wat veranderd, zoals u hieronder ziet.

Deel dit:

6 gedachtes over “Monet in Amsterdam (3)

  1. FrankB

    “het Amsterdamse licht niet wisten te vangen”
    Hier komt Monet toch flink in de buurt, vooral linksboven. Misschien komt dat omdat hij buiten de stad schilderde.

  2. Luc Vervaet

    Hoeveel schilderijen van Monet zijn er eigenlijk bekend ? En hoeveel daarvan zijn scenes uit Amsterdam ?

Reacties zijn gesloten.