Literaire quiz (3)

Het zal degenen die de laatste dagen commentaar gaven op mijn stukje over de Byzantijnse godsdiensttwisten niet verbazen dat ik momenteel druk bezig ben met een wat langer stuk – of diverse stukken – over de grenzen van onze kennis over het pre-Constantijnse christendom. Gelukkig zat ik maandag en dinsdag lang in de trein, dus het vordert lekker.

Voor vandaag echter geen diepgravende bijdrage maar een simpel literair quizje. De foto hierboven … welke beroemde schrijver woonde er zo mooi in het huis rechts van de kerk? Dat dit ergens in het noorden van Nederland is, zal u, gegeven mijn huidige verblijf in Friesland, niet verbazen.

Deel dit:

9 gedachtes over “Literaire quiz (3)

 1. FrankB

  “of diverse stukken”
  Ha! Een serie! En ook nog over een interessanter onderwerp dan het geleuter van na de bekering van Constantijn.
  Helaas ben ik bij lange na niet genoeg behept met fandom om mij te interesseren voor woonhuizen van beroemdheden – zelfs niet als dat Nldse schrijvers zijn.

   1. Henk Looijesteijn

    Wist ik overigens alleen omdat ik er een keer met een vriend ben geweest tijdens een rondrit in Friesland. Prachtige plek! Al was HaverSchmidt er meen ik tamelijk ongelukkig. Het rook er trouwens onbedaarlijk landelijk toen wij er waren – wellicht dat de koeiengeur de predikant-dichter op de zenuwen werkte…

   2. Hans Kok

    In het boek “De dominee en zijn worgengel” van R. Nieuwenhuys (v.Oorschot 1964) staat een aangrijpende beschrijving van Haverschmidt’s droeve tijd als predikant in Foudgum. Haverschmidt maakt er, in dit verlaten land, zijn eerste diepe depressieve periode door. Een gemoedstoestand die door hem zijn “Worgengel” werd genoemd. Haverschmidt heeft zijn leven lang strijd moeten voeren tegen depressies, een ongelijke strijd overigens, waaraan hij zichzelf later door middel van suïcide eindelijk overgaf.

Reacties zijn gesloten.