Apollo 8

Ongetwijfeld schrijven alle kranten er deze dagen over (al zal het ze moeilijk vallen het beter te doen dan het Noord-Hollands Dagblad) en ik blogde er vijf jaar geleden ook al over. Dus ik ga niet dieper in op de Apollo 8 en de beroemde foto hierboven, die vandaag een halve eeuw geleden werd genomen. Het al even beroemde geluidsfragment staat zo meteen hieronder.

Ik weet dat het Apollo-project een politieke motivatie had. Ik weet ook dat het geld dat je uitgeeft om mensen op de maan te zetten, tevens een keuze is om er geen ziekenhuizen mee te bouwen. En ik weet ook dat de eerste vlucht naar de maan de Amerikanen niet slecht uitkwam omdat ze eind 1968 zo niet hoefden te denken aan de moord op Marten Luther King, de moord op Bobby Kennedy en de sinds het Tet-offensief zeer omstreden oorlog in Vietnam.

Maar het Apollo-project heeft óók getoond dat een overheid zich kan committeren aan wetenschap. Dat is nogal anders dan een kabinet dat, wanneer het gaat over slaapklinieken, het klimaat, de islam, kinderopvoeding, obesitas en migratiecijfers de wetenschap óf negeert óf er te laat op reageert. Ik zou ook wel weer eens een politicus als president Kennedy willen horen die begrijpt dat we wetenschappelijke uitdagingen aangaan om het beste uit onszelf te halen. Dat is nogal anders dan politici die menen dat mensen het beste uit zichzelf halen door ze aan hun lot over te laten en onderling te laten concurreren. En ik zou ook wel weer een wetenschap willen die mensen begeestert, hen verbindt, hen inspireert en zichzelf laat overtreffen. Dat is nogal anders dan de bonentellerij die nu doorgaat voor beleid.

Apollo had veel van wat wetenschap behoort en kan zijn en heel weinig van wat wetenschap nu is. Het was het project van de generatie die niet alleen een man op de maan zette, maar ook de pokken wist uit te roeien. Een generatie die haar fouten had, natuurlijk, maar die niet meende de kwaliteit van wetenschap te kunnen bepalen door publicaties te tellen. Of fondsenwerving aanzag voor beleid. Na vijftig jaar vind ik de Apollo 8 nog steeds inspirerend.

***

Tot slot: zoals wel meer mensen kom ik, als iedereen vakantie heeft, eindelijk eens toe aan werken. Ik knijp er dus een paar dagen tussenuit naar de Veluwe. Omdat hier nogal veel natuur is, valt een zuurstofintoxicatie niet volledig uit te sluiten maar ik ga ervan uit ongestoord te kunnen schrijven aan Wahibre-em-achet en andere Grieken. Met de kerstdagen bied ik u het inmiddels traditionele vervolgverhaal, met een thema dat weinig met “vrede op aarde” te maken heeft maar waar ik de afgelopen weken van vier kanten om ben gevraagd. Voor de dagen erna staan ook al een paar stukjes klaar. Ik laat u dus niet zonder lectuur achter maar wens u alvast een zalig kerstfeest, een mooie eindejaarsweek en alvast een geweldig 2019.

 

Deel dit:

27 gedachtes over “Apollo 8

 1. Marcel Meijer Hof

  John F. Kennedy stierf op 22 november 1963, vijf jaar eerder. Het was die winter flink koud en het minder bemiddelde deel van de bevolking kwam in aanmerking voor ‘kolengeld’. Er lag ook over een langere periode veel sneeuw. Als 8-jarige liep ik over de sneeuwheuvels aan de rand van het trottoir naar school.

  Zuurstof-intoxicatie: Ach, je wordt er wat euforisch van. Op een bepaald moment kun je de CO2 niet meer goed kwijt, dacht ik. Dat geeft dan problemen.

  Zalig Kerstfeest – U is katholiek. Ik heb mij om moverende redenen uit laten schrijven.

  Fijne vacantie (sic).

 2. Bonentellers, wetenschappers die fondsenwerving aanzien voor beleid… Blijf kwaad, het is zo hard nodig dat iemand het hardop zegt.

  1. Frans

   Of wolven, die zijn er inmiddels ook, was net op het nieuws. Geniet ervan en ik ben blij dat we niet hoeven af te kicken van onze verslaving aan leesvoer!🎅

 3. André Burghardt

  Ook een zalig kerstfeest gewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar.
  Bedankt voor de boeiende teksten op deze blog. Ik zie uit naar die van het komend jaar. En natuurlijk naar het boek.

 4. Jeroen

  Blijft toch tenenkrommend om in een wetenschappelijke missie een bijbelvers te horen.

  Hoedanook; iedereen een Gelukkig Kerstfeest en een Voorspoedig 2019!

  1. Nee, een Bijbelvers in een wetenschappelijke missie – dat is niet misplaatst. De astronauten vertegenwoordigden de mensheid op haar eerste reis voorbij de planeet aarde; dat ze werelderfgoed ten gehore brachten, daar is niets mis mee.

   De tegenstelling tussen religie en wetenschap is iets van de negentiende eeuw. Hadden ze in 1968 alweer een tijdje achter zich gelaten.

   1. Jeroen

    Werkelijk? Was werelderfgoed de insteek? Had Buzz net zo goed Tolstoj, Herodotus of Dante kunnen oplezen, maar werd toevallig de bijbel (ik weiger ook de hoofdletter) uit de hoge hoed getrokken?
    Ik denk dan dat de samenstelling van de Amerikaanse maatschappij zwaar verkeerd wordt ingeschat; geen (al dan niet geveinsde) religie (de christelijke, uiteraard, want die klopt), geen hoge positie. Vergis je niet in het fundamentalisme van de VS.

    En de idee dat religie en wetenschap elkaars tegenstelling zijn is uiteraard een waarheid als een koe, en niet – zoals een clubje apologisten wil doen laten geloven – een reeds lang gepasseerd en ontkracht station.

    Prive, als je er kracht of inspiratie aan ontleent; prima. Ga je gang; ik hou zelfs mijn mond voorafgaand aan het eten, indien gewenst.

    Maar in een wetenschappelijke missie is het een aanfluiting. Je moet er toch niet aan denken dat de astronauten degene waren die voor het eerst in het menselijk bestaan een aardsopgang zagen, en toen dachten; “he.. die bol is op dezelfde dag geschapen als Cayrel’s Star”.

    1. FrankB

     Ah – “waarheid als een koe” is op internet het Nederlandstalige equivalent van het Engelse “obvious”. Zodra je het tegenkomt kun je maar beter meteen al je scepticisme van stal halen. Het betekent 999 van de 1000 keer (zo niet vaker) dat de onderbouwing ervan nul komma nul is en de bewering niet meer dan wensdenken.
     De ironie wil dat populaire parodiegodsdiensten (ruimte-ponies, roze eenhoorns, kosmisch aardvarken, noem maar op) nou net laten zien dat er helemaal geen tegenstelling tussen geloof en wetenschap hoeft te zijn. Maar die ironie ontgaat de gemiddelde dogmatische ongelovige.

     PS: ik ben een 7 op de schaal van Dawkins, maar niet om wetenschappelijke redenen en al helemaal niet om geharnaste flauwekul van mensen die het stoer vinden om Bijbel met een kleine letter te schrijven.

     1. Jeroen

      Nee hoor; ik heb het dan ook niet over het wel of niet bestaan van een God, een sturend Opperwezen of een Ingangzetter van het universum; daar valt over te discussiëren.

      Maar het scheppingsverhaal en de uitleg van het universum zoals in bijv. de bijbel wordt beschreven….Ja, we kunnen nog zo hoog of laag springen, maar dat is volslagen wetenschappelijke kul.
      Dat de aarde niet op ‘de eerste dag’ is geschapen, is door de wetenschap buiten enige vorm van twijfel aangetoond een waarheid als een koe te zijn…(maar het staat uiteraard eenieder vrij om in de naam van zijn of haar religie tegen zichzelf te blijven liegen).

      Op het laatste punt heeft u uiteraard wel gelijk; atheïsme (hé? Ook geen hoofdletter!) staat inderdaad bij uitstek bekend om zijn fanatiek vastgeroeste ideeën, dogmatisch denken en het geforceerd opleggen van zijn denkbeelden aan andersdenkenden……..

      Overigens was dit niet helemaal mijn bedoeling, hoor; ik vind alleen het Genesis-citaat bij de Apollo-missie echt ongepast.
      Ik respecter voor de rest iedereen, zeker als persoon.

      1. FrankB

       “maar dat is volslagen wetenschappelijke kul.”
       Net als de gemiddelde cabaretvoorstelling van Youp van ’t Hek, het gemiddelde schilderij van Rembrandt, het gemiddelde muziekstuk van de Beatles en de gemiddelde avondmaaltijd op uw bord. Wanneer promoveert u op de voortplantingstechnieken van kiezelstenen?

       https://carm.org/dictionary-category-mistake

       UIteraard ontgaat de gemiddelde dogmatische atheïst ook de ironie dat hij/zij dezelfde domme fout maakt als elke jonge aarde creationist.

       “(hé? Ook geen hoofdletter!)”
       Nee. Net zo min als communisme, christendom enz. enz. Daarentegen krijgen Ilias, Odyssee, Koran, Principia Mathematica, Het Kapitaal, Mijn Strijd en God in the Age of Science van mij wel hoofdletters. Moet ik u echt duidelijk maken welk systeem daar achter zit? Of bent u met de nodige pijn en moeite zelf in staat om dat te bedenken?
       Tenslotte raad ik u aan te solliciteren bij Jong AZ en FC Dordrecht. Die kunnen iemand als u wel gebruiken, zo vakkundig verzet u de doelpalen van

       “religie en wetenschap elkaars tegenstelling”
       naar het christelijke scheppingsverhaal. U vindt dat heilige boek dat u zo demonstratief met een kleine letter schrijft (ja, het hele land is diep onder de indruk) blijkbaar net zo belangrijk als de gemiddelde fundamentalist van de Bijbelgordel.
       Ach ja, ik heb nooit de illusie gehad dat ongeloof een mens ook maar iets rationeler maakt. U bent daarvan een uitstekend voorbeeld.

       1. Jeroen

        De ironie druipt van uw reactie af, en onbedoeld ben ik bang.

        Eén van de stelregels bij Mainzerbeobachter is niet op de man spelen, maar u lijkt mij een scala aan meningen en karaktereigenschappen toe te dichten (was het mijn bedoeling om het land “diep onder de indruk” te laten zijn?) die u waarschijnlijk koppelt aan wat u wel eens andere atheïst heeft horen zeggen, en dus bij het horen van één mening van mij direct aan mij toedicht.
        Ik weet dan ook niet waar u dat hele “geharnaste” , “doelpalen verzettende” of “irrationele” vandaan haalt. Het klinkt eerlijk gezegd allemaal behoorlijk gefrustreerd en ik hoop van harte dat u dat niet bent.

        Opnieuw ( en hopelijk blijven we bij het onderwerp deze keer): de Apollo-missie is een hoogtepunt van wetenschappelijk denken. Het is een prachtig en inspirerend voorbeeld van hoe juist wetenschap en niet religie een grote groep mensen jarenlang heeft kunnen motiveren en verbinden, met een daad van wereldformaat als resultaat.
        De gehele wereld keek (vaak live) mee. Een uitgelezen kans tot verbroedering, als er ooit een geweest is.

        En wat gebeurt er zogauw de maan in beeld komt?; “denk wel wereld; dit alles is in zes dagen geschapen, door een God, en wel de Christelijke”.
        En daar komen we op de kern; hij zei niet “vanuit de ruimte is het duidelijk, we zijn allen één” of zelfs het meer Bijbelse “heb uw naaste lief”… nee, hij (of beter “zij”, want ze wisselden af bij het spreken) legde uit hoe deze maan en aarde zijn ontstaan in de Christelijke traditie…iets wat ze hopelijk toch zelf nauwelijks echt geloofd kunnen hebben.

        Wist u dat de NASA Buzz Aldrin (een Presbyteriaanse voorganger) nadrukkelijk verboden heeft om een mis op de maan uit te voeren, hetgeen hij wilde doen (en wat ten koste zou gaan van wetenschappelijke instrumenten, gezien het gewicht)?

        Dan nu de olijftak; het is immers Kerst. Wat bij u nogal als een rode lap gewerkt schijnt te hebben is de -komt ie- Bijbel met een kleine letter.
        Dat is voor mij helemaal geen halszaak, en ik schrijf het meestal met een hoofdletter. In de eerste reactie naar Jona is het helemaal onbewust gebeurd, eerlijk gezegd….maar ja, toen ik merkte dat het aansloeg…
        Het systeem is mij uiteraard duidelijk; “de man geloofde in de Bijbel en daarom smokkelde hij honderd bijbels over de grens”.

        Maar… waarom dan eigenlijk zon….maan en aarde?

        Een Fijne Dagen allemaal! 🙂

       2. FrankB

        “Eén van de stelregels bij Mainzerbeobachter is niet op de man spelen.”
        Ach, mijn toon bevalt u niet. Dus we gaan klagen. Dat is de gebruikelijke toevlucht van iemand die op onaangename wijze op zijn/haar ongelijk wordt gewezen maar niet de moed heeft het toe te geven.
        Bovendien klopt dit weer eens niet. Dat kan ik weten, want ik heb JL geadviseerd de stelregels in te voeren. Regel 2 luidt:

        “2.Persoonlijke beledigingen en off-topic-geruzie.”
        Mijn geruzie is niet off-topic. Mijn beledigingen zijn niet persoonlijk – ze zijn gericht op de nonsens in uw commentaren, niet op u persoonlijk. Ik heb JL een keer gevraagd of hij sarcasme tolereert. Het antwoord is ja, binnen bepaalde grenzen. Mocht ik die overschrijden dan laat hij het wel merken.
        In mijn ervaring op internet is het na een dergelijke valse start niet meer de moeite waard om de rest te lezen. Dat doe ik dan ook niet. Prettige feestdagen.

 5. Carla

  Dank Jona, voor je boeiende blogs, die ik met graagte lees. Ook voor jou een Zalig Kerstfeest en voor 2019, vrede en alle goeds.

 6. Johan overduin

  In plaats van de inspirerende woorden van Kennedy hebben we nu de kersttwitter van Trump:”I know more about tech.than anyone”. Ondanks deze verontrustende woorden toch een vredige kerst gewenst.

 7. …En ik zou ook wel weer een wetenschap willen die mensen begeestert, hen verbindt, hen inspireert en zichzelf laat overtreffen…
  Die wens geldt denk ik niet alleen de wetenschap.
  Als er dan toch gewenst gaat worden -er valt nauwelijks aan te ontkomen in dit jaargetijde- laten we onszelf dan overtreffen en begeesterd, verbindend, geïnspireerd en met een open blik het nieuwe jaar ingaan. De beste wensen allemaal en Jona natuurlijk in het bijzonder (geniet maar lekker van de te verwachten zuurstofintoxicatie, zo vaak krijg je de kans niet om die op te lopen!

 8. Otto Cox

  Geniet van de zuurstof, de natuur en van het schrijven. Dank voor vele mooie blogs, en de beste wensen voor de feestdagen en het komend jaar!

 9. Dirk

  Zalig Kerstfeest aan alle katholieken, gereformeerde ketters, lauwe agnosten en verdoemde (post-)atheïsten die dit blog schrijven en lezen.

  1. FrankB

   Ik voel me overgeslagen, want ik behoor tot geen van deze categorieën. Ik ben wel atheïst, maar bepaald niet verdoemd. Alleen maar verstokt.
   Niettemin naar keuze zalige en/of prettige dagen teruggewenst (ik neem alvast een voorschot op volgende week).

 10. Henk Smout

  Terug te luisteren: NPO Radio 1, gisterochtend 11 uur 19:10-11 “Carthago, dat is het huidige Libië.”
  Mijn wereldbeeld is weer eens bevestigd.
  Daar kan geen Fik Meijer tegenop.

   1. Pieter

    Helemaal mee eens Jeroen. Bij deze gecorrigeerd.
    Je kunt deze wens nog aanvullen met : Reddant Dei.
    Maar dat vond ik voor Jona iets te ver gaan.😉

Reacties zijn gesloten.