De beste lijsten van 2018

Groeten uit Mainz

Zoals ik wel vaker heb aangegeven, vind ik het vervelend dat je aan het einde van het jaar in de media die stomme lijstjes krijgt. De “beste boeken” betekent doorgaans vooral nóg meer aandacht voor boeken die al redelijk wat aandacht hebben gehad en dus minder aandacht voor boeken die ook nuttige inzichten zouden bevatten.

Andere lijstjes? De Top-2000 is elk jaar een wonder van stompzinnigheid. Een jaaroverzicht van het nieuws dan? Ik heb 2018 al meegemaakt en als ik een overzicht zoek, kan ik het online wel vinden. Van een serieus journalistiek medium verwacht ik dat het verslag doet van het nieuws, dat er in december evengoed is als in maart of september.

Nu wil ik ook geen zuurpruim zijn, dus dit jaar heb ik eens onderzocht of er niet toch iets tussen zat dat de moeite waard zou kunnen zijn. Ook om mijn aardige boekhandelaar een plezier te doen, die zich dit najaar uitslooft om te tonen dat de lijstjes zelden doubleren, zodat de door mij gevreesde versmalling van het culturele aanbod niet gaat tot het allersmalst. Ik heb dus alle lijstjes die ik in de kranten, in tijdschriften en online kon vinden bekeken om daarmee een nieuw lijstje te maken van wat ik mijns ondanks interessante lijstjes vond. U vindt het “metalijstje” na de break, al vermoed ik dat het de vaste lezers van deze blog, die mijn belangstelling inmiddels wel kennen, niet heel erg zal verbazen. Ik wens u verder een prachtige jaarwisseling en hoop dat u een even prachtig 2019 zult hebben.

Deel dit:

9 gedachtes over “De beste lijsten van 2018

 1. Nonnie Ruiter

  Beste Jona Wilde je toch even persoonlijk een grandioos schitterend gelukkig en gezond Nieuwjaar wensen en je bedanken voor alle artikelen waar ik zoveel plezier aan beleef. Echt ik geniet er iedere keer van. Kijk alweer uit naar wat het nieuwe jaar gaat brengen. Met warme groet, Nonnie WHG Ruiter

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. Van die verschraling van het culturele aanbod, daar geloof ik helemaal niets van. In ieder geval niet waar het boeken betreft. Er zijn momenteel meer titels te vinden dan ooit. Ik heb gisteren nog een aantal zeer obscure boeken besteld waarvan ik 20 jaar geleden niet had geweten hoe ze binnen een paar dagen in huis te krijgen.

  Die verschraling berust volgens mij op een paradox. Je wilt dat in de massamedia zoals kranten e.d. die enorme rijkdom wordt weerspiegeld, terwijl daar inderdaad waarschijnlijk het omgekeerde gebeurt. Maar waarom zou je nu juist massamedia verwijten dat ze verschralen? Dat is wat massamedia eigen in, zeker in een tijd waarin je heel gemakkelijk tal van andere kanalen kunt bewandelen.`

  Ik ben niet dol op die lijstjes, maar ze hebben natuurlijk ook een functie: juist in die enorme stortvloed wat aanwijzingen geven. Ik volg bijvoorbeeld al zo’n 35 jaar de Franse literatuur, zij het op enige afstand: ik vind het nu eenmaal leuk om te weten wat zich daar afspeelt, maar niet zo dat ik iedere week de recensies in de Franse kranten lees. Ik lees denk ik zo’n 10 Franse romans per jaar. Hoe moet ik weten welke dat zijn? Ik kijk onder andere bij de door jou versmade lijstjes van recensenten die ik vertrouw. Zonder dat zou ik veel te veel tijd zijn aan dat doorzoeken en had ik geen tijd om ook andere literaturen te volgen. Juist die lijstjes helpen dus bij het breed houden van mijn eigen leesgedrag.

 3. Een simpele wens voor jouw 2019;
  ik wens jou nog heel veel blogplezier.

  De bijkomende ergernissen die jij daar soms in beschrijft lees ik ook met alle aandacht.

  Vrolijke groet,

 4. Roger van Bever

  Beste Jona, veel geluk en plezier met je werk en een goede gezondheid in 2019!
  En dank voor alles wat je ons leert!
  Roger

 5. Anneke de Haan-Couzy

  Helaas werd mijn nieuwsgierigheid naar het ‘metalijstje’ niet bevredigd; van slechts de cijfers 1 t/m 10 word ik niet vrolijk en… mijn onvolprezen boekhandel evenmin.
  Wel verheug ik mij op wat de heer J.L. in 2019 voor ons in petto heeft.
  Hartelijke groet,
  Anneke de Haan

Reacties zijn gesloten.