Luik

Dingen waar je langs zou kunnen komen als je deze dagen niet binnenshuis moest blijven maar de vrijheid had een fietstochtje te maken: het bovenstaande bordje in Luik, niet ver van het Musée Grand Curtius. Ooit vertrokken daar de postkoetsen.

Je ziet het en denkt: hier moet de Chevalier de Seingalt (1725-1798) ooit zijn ingestapt om naar Spa te reizen, waar hij een kapitaal verspeelde aan de speeltafel en weer terugwon door Vrouwe Fortuna wat te helpen.

Als u de komende tijd aangename lectuur mocht zoeken, kan ik u de autobiografie aanraden van de Venetiaanse gokker, bibliothecaris, verteller, oplichter, priester, would-be aristocraat, wiskundige, spion, violist, rokkenjager, bankier, dichter, kabbalist, minnaar, miljonair, bedelaar, librettist, jurist, gevangene, kok, duellist en filosoof. Een compleet panorama van de achttiende eeuw.

Theo Kars’ Nederlandse vertaling van de Histoire de ma vie is niet meer leverbaar, maar er zijn verschillende edities op Project Gutenberg. Het handschrift is te vinden op Gallica. Kijk er eens naar; de man had een elegant en goed leesbaar handschrift. Ook aanbevolen: La nuit de Varennes van Ettore Scola, waarin Marcello Mastroianni himself de avonturier neerzet, even vermoeid en afgetakeld als het ancien régime.

Naschrift

Hoera, de vertaling van Kars is nog wél leverbaar (zie commentaar hieronder). €175,00 lijkt veel geld en is dat eigenlijk ook wel, maar ik beloof u dat u zich niet bekocht zult voelen.

Deel dit:

11 gedachtes over “Luik

 1. FrankB

  Zo’n typisch internationale film. Hanna Schygulla schitterde in één van de grappigste films ooit, Fassbinder’s Lola en Harvey Keitel zat natuurlijk in Reservoir Dogs. Andrea Ferreol is één van die geweldige Franse actrices – ze was te zien in Die Blechtrommel.
  Alleen al om deze onwaarschijnlijke combinatie is de film aantrekkelijk.

  1. Willem Vermeer

   In mijn ervaring (vandaag, gisteren, eergisteren, …) gaat dat heel aardig. Een lockdown à la hollandaise leidt tot een orgie van fietsen. Honderden kinderen op stepjes en fietsjes, met ouders erbij om het cultuurgoed door te geven want nu kan het eindelijk. Een feestelijk gezicht. Na vijven gaan de huiskantoren uit en komen er nog tig racefietsen bij. En als je goed kijkt, zie je toch dat het lockdown is. Rare dagen.

 2. Frans

  Jaaaa, die film herinner ik me nog wel, vooral die goudgele graanvelden onder die blauwe hemel waar ze doorheen rijden. En laten we die andere rokkenjager, Restif de la Bretonne, ook niet vergeten!

  1. johannesoverduin

   Kan me nog herinneren hoe de film werd afgedaan als een steriel,historisch kostuumdrama met vervelende poseurs. Ik was toen als student helemaal in de 18 eeuw gedoken en vond het juist prachtig.!

Reacties zijn gesloten.