Meer kappertjes

Belangrijk kappertjes-nieuws! Hoewel er nog geen bericht is van Albert Heijn, kan ik toch antwoord geven aan degenen die zich de afgelopen twee uur het hoofd hebben gebroken over de vraag waarom twee ogenschijnlijk identieke producten voor verschillende prijzen worden aangeboden. Ik heb het zojuist eens uitgezocht – tot op de bodem uitgezocht, mag ik wel zeggen.

Zoals enkelen van u al opmerkten gaat het niet om hetzelfde product en is er inderdaad een verschil in grootte. In het potje met het Engelstalige opschrift, de Franse uitleg en de lage prijs zaten 117 kappertjes terwijl in het Nederlandstalige potje 218 kappertjes zaten. De duurdere zijn dus verfijnder.

De reageerpanelen staan open voor eenieder die een recept weet waar ik die zoute rolopdondertjes in kwijt kan.

Deel dit:

24 gedachtes over “Meer kappertjes

 1. Frans

  Het wordt hoog tijd dat er een einde komt aan die coronacrisis. Mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen.

 2. Marcel Meijer Hof

  Bij vis, in tomatensauzen, salades, andere sauzen die een vleugje zuur verdragen, als garnering op koude hors d’oeuvres. Ze zijn gekoeld en in een potje met water en wat azijn goed houdbaar in de koelkast.

 3. Kappertjes zijn heerlijk met een moot zalm. Sausje -warme botersaus of koud sausje op mayonaisebasis – met citroensap, beetje geraspte citroenschil en kappertjes. Jong piepertje erbij en je hele dag is goed.

 4. Ik wacht eerst op het gecertificeerde onderzoek naar de smaakverschillen tussen het formaat extra fijn en fijn.
  Een vervolg van deze Corona ledigheid zit hem natuurlijk in de doperwtjes, qua formaat maar ook in glas of blik verpakt.

  Smakelijke groet,

 5. Karel

  Het Occitaanse woord voor ‘kappertje’ is ’tapena’, inderdaad, waar tapenade van is afgeleid. Tapenade is dus géén prut van groene of zwarte olijven of -God forbid- ‘zongedroogde tomaten’, maar een mengsel waar kappertjes een belangrijke rol vervullen. Overigens gaat het dan in de meeste recepten om kappertjes op zout (spoelen voor gebruik) en niet op azijn.

  Tapenade dus. Streekrecept (Opio) van mijn lieve achter- achter- achter- achter- achternicht Tante Mieke (mijn de facto oma) die enkele jaren op 99-jarige leeftijd overleed.

  Tapenade of Caviar Niçoise

  200 gr zwarte olijven zonder pit (liefst die lekker kleintjes uit Nice)
  100 gr ansjovisfilets
  100 gr tonijn op olie
  200 gr kappertjes
  1 teentje knoflook
  1 dessertlepel scherpe mosterd
  10 à 12 el olijfolie
  2 kleine glaasjes Cognac
  zout, peper, Provençaalse kruiden & thijm

  Alles behalve olie, cognac en kruiden pureren, vervolgens olie en cognac toevoegen tot er een smeerbaar mengsel ontstaat. Is ook onweerstaanbaar op crudités of een hardgekookt ei. Volledige (keto) maaltijd. Rosé erbij en ik zou het bijna niet erg vinden wanneer ze de grenzen weer sloten.

  1. johannesoverduin

   Deze verfijnde tapenade kan ik zeer aanbevelen. Zoute kappertjes (afgespoeld)zijn sowieso lekkerder.
   Voor wat eenvoudigers: deze kappertje zijn ook door een gewone salade nicoise smakelijk

   1. Karel

    Salade Niçoise, wàt een genot; woensdag markt, dan gaan we maar eens een stukje tonijn en wat sperzieboontjes halen. Kappertjes houden trouwens veel vaker van vis, niet alleen tonijn: wat te denken van rogvleugels met kappertjes (botersaus of saus van crème fraîche). Het is trouwens niet voor niets dat kappertjes in een Sauce Tartare zitten.

    1. johannesoverduin

     Ik moet bij salade nicoise vaak
     denken aan een opmerking van Roland Barthes in zijn Mythologies dat tijdschriften zoals “Elle” alleen fancy recepten geven over kwartels en fazanten waar de lezer slechts bij weg kan dromen maar die ze nooit zal maken. Nee dan de sympathieke salade nicoise! Dat kan iedereen en is bovendien smakelijk.

 6. Klaas

  “De duurdere zijn dus verfijnder”

  Als die 100 g betrouwbaar is zijn die goedkopere dus kleiner; wat bedoel je dus met ‘verfijnder’, groter?

  1. Ik vind de grote overigens lekkerder. (Ik koop ze bij de Turkse supermarkt in een twee keer zo grote pot voor 1,69)

 7. Luberta

  Mijn vriend in Zwitserland die een zware opleiding aan de hotelschool heeft gevolgd en een erg goede kok en gastheer is, kweekt zijn eigen kappers: grote, echt een stuk groter dan wat wij hier in de potjes aantreffen.

 8. René

  Ooit op Naxos gegeten:
  Aardappel, azijn, olijfolie, rode ui fijn gesneden, kappertjes, peterselie, grof zeezout.
  Simpel maar lekker.

  1. FrankB

   Meh, ik vind zulke woordspelingen flauw.
   Een afbeelding delen lukt meestal door simpelwegl de url te kopiëren en plakken.

   https:// i. pinimg. com/ originals/ 36 /9a /b9 /369ab9ab022c9f5b09c072e42360ccad. jpg

 9. Mieke Roth

  Ik doe ze altijd door de gehaktballetjes die ik draai voor spaghetti en gehaktballetjes.

  Ik maal ansjovis, halve voet verse knoflook, basilicum (of pesto voor het gemak), oude kaas en pijnboompitten eerst. Die doe ik door het gehakt met een ei, een heel potje kappertjes en nog meer pijnboompitten. Daar draai ik kleine balletjes van die ik bak in olijfolie.
  In een andere pan fruit ik een aantal gesneden uien in olijfolie. Zijn die goed glazig en gaan de kleuren, dan gaan er twee blikken tomatenblokjes door. Het restje van het gemalen goedje gaat hier ook doorheen. En als de balletjes klaar zijn doe ik ze door de saus. Spaghetti koken en opdienen.

Reacties zijn gesloten.