Bij ons in het dorp (21)

Ik zou mezelf graag verbeelden dat het blogje eerder deze week iets heeft uitgehaald. Ik attendeerde er toen op dat de gemeente Amsterdam wel érg gemakkelijk de verantwoordelijkheid voor het schoon houden van de openbare ruimte, wat de vuilnisophaaldienst professioneler en hygiënischer kan doen dan wie ook, neerlegt bij de burger. Ik kreeg wat bijval maar ik denk niet dat het blogje ten stadhuize gelezen is. De gemeente is echter wel in actie gekomen, dus laat ik tegenover mijn Mokums gemopper ook een compliment plaatsen.

De bovenstaande puinhoop was hoe het er vanmorgen uitzag. Dit keer reageerde de gemeente wel op een melding openbare ruimte. Een kleine drie uur gebeurde dit:

Wie een “melding openbare ruimte” invult, kan de vraag krijgen of hij weet wie de rotzooi heeft neergelegd. In het geval van de met spinnenwebben bedekte fietsen weet ik dat het expats zijn die na een paar maanden vertrekken met achterlating van hun vervoermiddel, maar het vuilnis dat hierboven wordt weggehaald is daar neergesmeten toen de buurt vannacht in diepe slaap was gehuld. Toch is er een aanwijzing:

Met enige moeite kunt u “Van Moof” lezen. U weet wel, dat is zo’n designerig ding dat lijkt op een fiets maar is ontdaan van alles wat een fiets praktisch maakt, zoals de bagagedrager. Als ik het ding binnenkort ergens in de buurt zal zien staan, zal ik me bedwingen en de ventielen er niet uitdraaien. Niet omdat ik me niet erger aan het asociaal dumpen van het afval, maar omdat ik weet dat het ding in de overvolle fietsenrekken niet te stallen is en toch wordt gestolen.

Deel dit:

6 gedachtes over “Bij ons in het dorp (21)

 1. Saskia Sluiter

  Vanaf 2198 euro zie ik, een Van Moof.
  Ik heb bij ons, in een ander dorp, weleens een hele kluis in de sloot gevonden. Maar die zal wel gestolen zijn geweest.

  1. Martin van Staveren

   Ik heb vorig jaar een Giant Fasttour gekocht, dat was onlangs heel goed fietsen in Friesland, superlicht is die fiets. De banden bleken wel tubeless te zijn, dus even naar de lokale BikeTotaal voor een latex bandenvulling.,

 2. Is het trouwens niet zo dat in Amsterdam de deelgemeente verantwoordelijk is voor het afval? Ik weet dat omdat ik net op de grens woon. Bij mij voor is het Centrum, en is het (na een mislukte proef met afvalbakken) weer de methode om je huisvuilzak op twee mij onbekende maar naar ik mij herinner vrij onmogelijke tijdstippen per week op de stoep te smijten, maar loop ik de brug over, dan zit ik in West (voormalig Oud West) en staan er van die handige ondergrondse containers voor de afvalzak (die zelfs meestal niet vol zijn).

  Waarom die proef met de afvalcontainers in Centrum is mislukt snap ik overigens niet. Kennelijk woont in Centrum een andere diersoort met een andere psychologie en/of geldt in het gebied een andere fysica waardoor de logistiek in het honderd loopt. In ieder geval heeft de deelgemeente Centrum besloten dat het plaatsen van bakken in Centrum niet gaat werken. Feest voor de ratten en meeuwen en daarmee de biodiversiteit in ons mooie stadsdeel. Alsof die beesten door bezoekers (die nooit schijnen te weten waar een vuilnisbak voor dient) al niet genoeg te snaaien kregen.

 3. Willem Kranendonk

  Recentelijk moest ik constateren dat het infobord bij de ‘Ruige speelplek’ (hoek Willem de Zwijgerlaan en Jan van Galenstraat, Asd, waar vroeger de vuilnisschuiten aanmeerden om het grofvuil op te halen – ik mis die dienst nog steeds) door zijn hoeven was gezakt onder invloed van het spel van weer en wind, wellicht met een laatste zetje van zo’n ruig spelend ‘kind’.
  Na mijn melding Openbare Ruimte was het tot mijn grote verrassing binnen drie dagen hersteld.

Reacties zijn gesloten.