Een onbegrijpelijke gevelsteen

amsterdam_gevelsteen_korsjespoortsteeg

Zoals de trouwe volgers van deze kleine blog weten, vind ik het leuk de Amsterdamse gevelsteentjes te fotograferen: kleine kunstwerkjes die eigenlijk in elk handboek kunstgeschiedenis zouden moeten staan. Een paar dagen geleden ontdekte ik de onderstaande in de Korsjespoortsteeg, tegenover het Multatuli-museum.

Wat is ermee bedoeld? Een deel kan ik ontraadselen. In de eerste plaats het plaatje als geheel en het onderschrift: de poort is een verwijzing naar het feit dat hier ooit een stadspoort heeft gestaan die was vernoemd naar een vijftiende-eeuwse houthandelaar Corsgen Jacobsz.

De voornaam “Corsgen” kan worden gelezen als Cor + Gen, ofwel ’s mensen hart en ’s mensen genen. Dat verklaart het plaatje links, een dubbel hart, en het plaatje rechts, de dubbele helix van ons DNA. Als antwoord op het moderne scheppingsverhaal (dat van het DNA bedoel ik), zien we door de poort naar de Hof van Eden, met slang en vrucht. Het hart en de vrije wil versus het determinisme van de genetica en de erfzonde – een mooi thema.

Tot zover geen problemen. Maar dan de cijfers! Uiteraard is 5768 niets anders dan het jaar 2007/2008 in de Joodse kalender. Maar wat is dat dubbele teken linksboven en wat betekent de Romeins zeven rechtsboven? Ik heb geen idee, en een vriend die thuis is in judaica, komt er evenmin uit.

Heeft iemand een idee? Anders ga ik toch maar eens een briefje schrijven aan de bewoners van het huis aan de Korsjespoortsteeg.

Deel dit:

8 gedachtes over “Een onbegrijpelijke gevelsteen

  1. Dat is een alleszins plausibele oplossing, die bovendien eenvoudig is. Wel zijn het wat rare letters M. Tot ik iets beters hoor, houd ik het er echter op dat u gelijk hebt.

 1. De buurman

  Inderdaad rare letters M: bij nadere beschouwing zijn ze met puntjes getooid. Het zijn de initialen van de bewoner. Het “rare” is een verwijzing naar zaken die tot 2009 in de steeg werden geëtaleerd, ter uitnodiging voor langslopende mannen.

 2. Beste Jona,
  Zoals het hierboven al door iemand geraden is, zijn het 2 M’s, dus MMVII = 2007, equivalent van het joodse jaartal 5768. Ik kan dat met zekerheid zeggen want ik heb het ontwerp gemaakt en beeldhouwer Martie van der Loo heeft het gehakt en daarna heb ik het weer geverfd.
  Maar het zijn geen gewone M’s, het zijn 2 borsten en die herinneren inderdaad aan de functie van de steeg tot 2009. De slang in de ommuurde tuin zegt hetzelfde.
  Zoals dat bij gevelstenen gaat, mag de bewoner van het huis alles bedenken wat hij over zijn huis belangrijk vindt en daar geven de tekenaar en de hakker vorm aan. Dat hebben zij al vaker gedaan, b.v. hoek Stoofsteeg en Brouwersgr. 95. En zo is dat ook in dit geval gebeurd.
  was getekend
  Edith Sont

Reacties zijn gesloten.