Onrust in de geesteswetenschappen

Helaas beschik ik niet over de gave der bilocatie. Anders zou ik aanstaande dinsdagavond zowel een lezing verzorgen in Schagen als luisteren in Amsterdam bij een bijeenkomst met de titel “Onrust in de geesteswetenschappen. De dekanen aan het woord”.

De zin van de geesteswetenschappen staat al vrij lang ter discussie. Dat is niet zo vreemd. Geesteswetenschappers zijn te veel bezig met hun onderzoek en te weinig met het uitleggen daarvan, zodat menigeen niet goed weet wat ze doen. Er wordt daarom vaak sceptisch gereageerd op deze “fopwetenschap”. Ik heb in deze lezing enkele reacties geciteerd (doorscrollen naar “doelgroepen”) en wie wil weten waar de geesteswetenschappen toe dienen, kan terecht in het mooie boek over De vergeten wetenschappen van Rens Bod of in dit stukje.

Daarin merk ik ook op dat de letterdames en -heren hun zelfbeklag eens moeten laten varen en zich moeten uitspreken. Uitgerekend nu die wens in vervulling gaat, sta ik dus zelf te praten in Schagen. Jammer voor mij, maar voor u is het nog niet te laat en ik beveel de bijeenkomst (dinsdag 17 april, 17:00 – 19:00 uur; gratis aanmelden) graag bij u aan.

Deel dit:

6 gedachtes over “Onrust in de geesteswetenschappen

 1. MNb

  Lees ik dat goed, dat de vakken Portugees en Roemeens geheel uit Nederland verdwijnen? Ik zou er cultuurpessimist van worden.

  1. Theo Toebosch

   Dus net als de zwarte ridder in The Holy Grail van Monty Python vooral benadrukken dat het maar een vleeswond is, als een arm wordt afgehakt?

 2. Margriet Haagsma

  Aan de UofA zitten we midden in een soortgelijke discussie over Arts. We heben vorige een ontmoeting gehad met onze provost die klaagde dat hij Arts zielsgraag centraal wil stellen, maar de grootst mogelijke moeite heeft om aan de provincie Alberta (die ons grotendeels financiert) uit te leggen wat een Arts education nu voor zin heeft (lastig inderdaad, in een provincie waar de inkomsten gebaseerd zijn op olie en vlees). Het is een goede discussie, die deels op een weblog staat: http://artssquared.wordpress.com/2012/04/14/next-steps/http://artssquared.wordpress.com/2012/04/14/next-steps/.

  1. Hé, dat is nog eens een leuke manier om de vroege maandagochtend te beginnen, zo’n berichtje uit Canada.

   Heel misschien helpen de eerste twee delen van dit stukje je aan ammunitie: http://rambambashi.wordpress.com/2012/02/27/why-the-humanities-matter/ – Ik zeg dit niet om mezelf naar voren te schuiven, maar omdat ik er verschillende reacties op kreeg, min of meer met de strekking dat het bruikbaar was om technocraten te overtuigen. Zie maar.

   Groet uit Amsterdam naar Canada!

Reacties zijn gesloten.