Oorlogsheld

Jack Baskeyfield

Ik moet elf of twaalf zijn geweest toen ik een spreekbeurt hield over de slag om Arnhem. De gevechten in en de evacuatie van de stad behoren tot de familiegeschiedenis, maar dat was niet de enige reden om er een spreekbeurt over te houden. Om de hoek, in Deventer, werd de film A Bridge Too Far opgenomen. Mijn vader las het boek. En ik bladerde er ook in.

Ik las over John Baskeyfield, een Britse soldaat die als een leeuw heeft gevochten in Oosterbeek en in de Acacialaan twee Duitse tanks uitschakelde voordat hij zelf om het leven kwam. De tweeëntwintigjarige sergeant kreeg postuum het Victoriakruis, de hoogste militaire onderscheiding in het Verenigd Koninkrijk. Zijn graf is onbekend.

Baskeyfield kwam uit Stoke-on-Trent, waar een school naar hem is vernoemd. Of beter: was vernoemd, want inmiddels heeft die school een andere naam gekregen.

Ik weet het: de oorlog is al zeventig jaar geleden. Ik weet ook: alles zal met de tijd vervagen, ook de herinneringen aan dappere daden. Des te meer reden is er, denk ik, om de herinnering levend te houden.

Ik nodig u uit deze petitie te tekenen. Als Nederlanders zijn we dat, geloof ik, moreel verplicht.

Deel dit:

9 gedachtes over “Oorlogsheld

 1. Jona:

  Ik nodig u uit deze petitie te tekenen. Als Nederlanders zijn we dat, geloof ik, moreel verplicht.

  Met respect, maar daar ben ik het mee oneens. Er is geen morele verplichting. Hoogstens om de geschiedenis wel te kennen. Maar beslist niet om ons te bemoeien met de naamgeving van een school ergens in Engeland.

  En ja, na 70 jaar mogen dingen inderdaad ook wel vervagen. Als historicus zal je het zeker wel met me eens zijn dat je de tijd nu eenmaal niet stil kan zetten.

  1. Mnb:

   Ze mogen in Stoke on Trent best weten dat niet alle Nederlanders de Slag om Arnhem vergeten zijn.

   Natuurlijk mogen ze dat best weten. Maar ze mogen ook hun school een andere naam geven als ze menen dat de tijd daarvoor is gekomen. Ik zie werkelijk niet in waarom wij ons daarmee moeten bemoeien.

   1. CK

    Ik denk dat, zolang er nog mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, het niet erg tactvol is de doden hun eerbewijs te ontnemen.

    Uiteraard mogen Britten daar anders over denken maar misschien moeten wij dan in Oosterbeek maar een school hernoemen.

    1. Tactvol of niet, ik denk gewoon dat we in Engeland en Nederland niet genoeg scholen hebben om alle gesneuvelden van WWII een eigen school als eerbewijs te geven. En meneer Baskeyfield zal ongetwijfeld uitzonderlijk dapper zijn geweest, maar daarvoor heeft hij dan ook een standbeeld gekregen (te zien op de Wikipediapagina waar Jona naar verwijst). Misschien staat dat beeld er over 100 jaar nog, of misschien is er dan alweer een wereldoorlog overheen gegaan. Waarin dan weer nieuwe dappere helden zijn omgekomen. De geschiedenis herhaalt zich immers voortdurend.

Reacties zijn gesloten.