Pizza Gerard ’t Hooft

pizza_hooftIk ben nu een dag in Bulgarije. Sofia doet me denken aan Stuttgart en bevalt me wel. Het stadscentrum is niet heel groot en men toont de toeristen enkele kerken, waarvan de Alexander Nevski-kathedraal me niet bijzonder imponeerde terwijl de sobere kerk van Sint-Sofia iets prettig intiems had.

Het archeologisch museum was ons voornaamste doel en het is me daar goed bevallen: Thracisch goud en mooie provinciaal-Romeinse sculptuur, waarbij de “Dirty Harry”-kapsels me deden denken aan wat ik zag in de musea Thessaloniki, Kavala, Filippi en Istanbul. Niet ver daarvandaan is het badhuis waar keizer Galerius, die hier verbleef voor een kuur in de medicinale baden, op het idee kwam dat het verstandig zou zijn een einde te maken aan de christenvervolging. (Het wordt vaak en ten onrechte toegeschreven aan Constantijn.)

In de middag bezochten we het nationaal historisch museum, met een mooie collectie prehistorische vondsten en een wat mindere verzameling Romeins materiaal, wat echter meer dan gecompenseerd werd door het Thracische goud en veel middeleeuws materiaal. Daar in de buurt is de Boyana-kerk: werelderfgoed & je snapt waarom: schitterende fresco’s, alleszins redelijk bewaard, ergens tussen de Byzantijnse en de Renaissance-kunst in.

Het leukst vond ik dat ik heb gestaan op de plaats waar het Dimitrovmausoleum heeft gestaan – u weet wel, dat gebouw dat ze almaar niet opgeblazen kregen. De waarheid gebiedt echter te zeggen dat het bovenstaande het gebruikelijke toeristische rondje is. Vanaf morgen zijn we echt op reis en zal ik waarschijnlijk interessantere dingen te melden hebben.

Wat ik u niet wilde onthouden is dat we, in de buurt van de Banya Bashi-moskee, lunchten in een restaurant dat Einstein heette. We hadden enige haast en kozen pizza’s, die alle bleken te zijn genoemd naar bekende natuurkundigen: Ampere, Archimedes, Bernouilli, Fahrenheit, Fermi, Mayer, Mendelev, Ohm, Pascal en Volta.

Ook Gerard ’t Hooft bleek te zijn vereeuwigd als pizza. Mocht u die zelf willen maken: ze wordt gemaakt van onder andere spek, tomaten, ui en kaas.

Deel dit:

3 gedachtes over “Pizza Gerard ’t Hooft

  1. mnb0

    Volkomen terecht dat ’t Hooft er tussen staat. Ik heb les gehad van zijn broer Henk en die voorspelde destijds in de jaren 80 al dat zijn onderzoek de Nobelprijs waardig was.

Reacties zijn gesloten.