Pluim voor een conducteur

gevelsteen_leidsegracht_044

Dat ik zo nu en dan schrijf over de dagelijkse problemen in het openbaar vervoer, wil nog niet zeggen dat ik er blind voor ben dat het er soms ook onverwacht goed – of althans menselijk – aan toegaat. Zoals ik gisteren meemaakte in de trein van Amsterdam-Zuid naar Utrecht.

Naast me zaten een jonge vrouw en man, die onderling Spaans spraken. Een grote koffer bewees dat ze van Schiphol kwamen. Toen de conducteur binnenkwam, toonde de vrouw, die Nederlands sprak met een Vlaams accent, haar kaartje en vertelde dat haar vriend geen kaartje had. De conducteur zei dat dat een boete van €35 zou zijn, maar ging er even voor zitten. Misschien had hij al in de gaten dat de vrouw niet uit Nederland kwam en vermoedde hij dat er een alleszins menselijke verklaring kon zijn voor het niet-hebben van een kaartje.

En inderdaad. De vrouw vertelde dat ze had geprobeerd een kaartje voor haar vriend te kopen, maar dat het haar niet was gelukt. Een heel herkenbaar probleem: sinds de laatste aanpassingen zijn er nog maar een paar automaten geschikt om gewone kaartjes te kopen, en zelfs Nederlanders zijn soms radeloos. Ik vermoed dat conducteurs dagelijks worden geconfronteerd met dit soort problemen.

De conducteur liet genade voor recht gelden en verkocht een boete-loos kaartje. Wat ik wel zo gastvrij vond: het zou geen pas hebben gegeven als onze Spaanse gast binnen twee uur na zijn aankomst in Nederland, zou zijn onthaald op een bekeuring voor iets waar hij redelijkerwijs echt niets aan kon doen.

Voor @NS_online: dit gebeurde in de trein die dinsdag 9 december om 11.24 vertrok vanaf Amsterdam-Zuid, richting Utrecht. Het was treinstel 9583. Wilt u de conducteur een pluim geven?

Deel dit:

7 gedachtes over “Pluim voor een conducteur

 1. Zo verbaas ik mij erover dat tussen Amsterdam-Centraal en Haarlem mijn kaartje feitelijk nooit wordt bekeken.

  Wel krijg ik altijd mooi mijn overstapmogelijkheden voor gelezen.

  Vriendelijke groet,

 2. Jan Jansen

  Natuurlijk verdient deze conducteur een pluim, maar is het niet gewoon normaal wat hij heeft gedaan, ook vanuit commercieel oogpunt bezien ?

 3. Bonne Rook

  Sinds Eurlings de Zuiderzeelijn heeft afgeblazen voor een onnutte Hanzelijn, kunnen hij en de NS bij mij geen goed meer doen. Het verdwijnen van de papieren kaartjes hebben dit versterkt.
  Het gewone personeel treft geen blaam en verdient de pluimen.
  Grijnzend in mijn vuistje heb ik dan ook de val bij de KLM en het debacle van de Frija waargenomen.

 4. De conducteur van treinstel 9583 kan na deze publicatie een reprimande verwachten. Regels zijn regels en zwartrijden moet keihard worden aangepakt. En geen pardon voor vreemdelingen! Bedankt, heer Lendering, voor deze melding, u hebt uw burgerplicht gedaan.

  /sarcasme

  1. Iets meer vertrouwen in de mensheid, goede Olav. Ik denk dat het wel mee zal vallen. Dat heb ik namelijk inmiddels al van @NS_online doorgekregen.

   En als je heel cynisch wil zijn, kun je redeneren dat mijn stukje positieve publiciteit is die hier nog jaren te lezen zal zijn. Als de NS dat via een reclamebureau had moeten laten doen, waren ze meer kwijt geweest dan 35 euro.

   1. Ik geef toe: vertrouwen in de mensheid, daar heb ik vaak geen geringe moeite mee.

    Diezelfde mensheid geeft daar naar mijn waarneming dan ook met niet aflatende regelmaat aanleiding toe.

    Ik ben natuurlijk met jou tevreden dat dit geval netjes werd opgelost; dat had je al begrepen. Maar hoe vaak zal het gebeuren dat een conducteur of andere functionaris wel gewoon de letter van de wet volgt? En dat een bezoeker aan Nederland dus wel degelijk binnen korte tijd na aankomst al een boete in zijn maag gesplitst krijgt.

    Wat “NS online” allemaal beweert (ik neem aan op de webdinges met het kwetterende vogeltje) daar hecht ik ook niet bijzonder veel waarde aan. Die zitten er voor de schone schijn, hun brand te marketen. Die zullen alles zeggen waar ze populairder van (denken te) worden.

    En nee, ik geloof natuurlijk niet echt dat die conducteur nu een reprimande gaat krijgen. Dat was een sarcastische overdrijving van me.

    Goedenacht, hoe dan ook. En klik eens even op de link onder mijn naam. Is een opgewekt stukje. Ik ben nl. toch ook niet altijd even cynisch.

Reacties zijn gesloten.