Nieuw oudheidkundig tijdschrift

aw-issue-vii4--66e
Dit is een van de omslagen van Ancient Warfare. Misschien gaat het nieuwe tijdschrift er wel op lijken.

Dit stukje zat al een tijdje in de pen: er zijn plannen voor een nieuw, Engelstalig tijdschrift over de oude wereld. Zijn zulke tijdschriften er dan niet? Geloof me of niet: nee. Er zijn tijdschriften over hoe archeologen naar de Oudheid kijken. Er zijn tijdschriften over de klassieken. Er zijn tijdschriften over het oude Nabije Oosten. Er zijn tijdschriften over Griekenland en Rome. Maar een tijdschrift over de Oudheid, dat is er niet.

Bij Karwansaray, de uitgeverij die ook Ancient Warfare uitgeeft, is een tijdje geleden het idee ontstaan om een écht oudheidkundig tijdschrift te maken, waarin aan alle regio’s aandacht wordt besteed en waarin alle soorten geleerden aan het woord komen. Rijk geïllustreerd, journalistiek van opzet, zesmaal per jaar, 64 pagina’s gewijd aan een duidelijk thema. “Thracië” en “scheppingsverhalen” schieten me nu als eerste te binnen, maar er is uiteraard veel meer denkbaar. De kernredactie zal bestaan uit Josho Brouwers en ikzelf. De werktitel is Ancient History Magazine.

De plannen zijn er, er ligt een begroting, er is een uitgever, we kennen redelijk wat auteurs. In deze weken moeten we beslissingen nemen over de precieze samenstelling, zoals de terugkerende elementen en de “tone of voice”. Het plan is om in februari een digitale aflevering te maken die potentiële lezers een beeld geeft van wat we van plan zijn: daarin komen in elk geval een gebouw uit Rome, een Myceens graf en een recente papyrusvondst aan bod. Aan de hand van dat proefnummer willen we in maart een Kickstarter doen, die ons in staat moet stellen dit najaar twee nulnummers uit te brengen. Als ook dat lukt, gaan we in 2016 echt van start.

Natuurlijk hebben we al allerlei ideeën en hebben we nagedacht over onze beperkingen, maar het kan nooit kwaad te onderzoeken wat je niet weet. Als u mee wil helpen, kunt u uw ideeën hier kwijt. Dank voor uw medewerking!

Deel dit:

24 gedachtes over “Nieuw oudheidkundig tijdschrift

 1. Anka-Mirjam hoogland

  LS! De opzet voor AHM gaat zeker slagen, als er het meer diepgang heeft te bieden dan de momenteel verkrijgbare historische tijdschriften in de winkels. Het Engelse taalgebied is vele malen groter dan het Nederlandse. ‘k Heb alle vertrouwen in de kernredactie. Veel plezier en succes toegewenst met het van de grond brengen van het AHM! Het wroeten in de bodem blijft fascineren, daar waar het gaat om het verwerven van kennis omtrent ‘onze’ oudheid. Hartelijk groetend, Anka-Mirjam hoogland

 2. Het idee vind ik zeker leuk! Inhoudelijk zou ik bijvoorbeeld graag stukken zien over de talen in de Oudheid, hun oorsprong en verspreiding en verwijzingen naar de verhalen en mythen in die talen en waar die (in het Nederlands of Engels) te vinden zijn.
  Organisatorisch zou ik pleiten voor zeer veel aandacht in dit jaar voor de Public Relations. Probeer aandacht, artikelen, interviews in (buitenlandse) kranten en tijdschriften te genereren. Zelfs een item op de televisie zou ik niet schuwen.
  Enfin, veel succes en ik hoor er graag meer over.
  Henk Ras.

 3. Otto Cox

  Goed initiatief! Wat mij betreft is belangrijk dat het echt interdiscipliar is. En dat bedoel ik breed: niet alleen archeologie, klassieken en historici, maar ook invalshoeken als taal, omgeving, klimaat, economie etc. Een scheut Braudel/Jared Diamond om het zo te zeggen. Een concreet voorbeeld: vorige week was er discussie over een publicatie over klimaatverandering en het Romeinse Rijk. Naar aanleiding daarvan zocht ik informatie over het moment dat het verval van de steden in het westelijk deel inzette, en over de bevolkingsontwikkeling in het Romeinse Rijk in het algemeen. Die kon ik niet goed vinden en dat soort verbanden zou ik wel zoeken in een algemeen tijdschrift over de oudheid.
  Of iets over de sociale en bestuursstructuur van de steden in Gallië tijdens Ceasar, of over de invloed van epidemiën en natuurrampen. En natuurlijk wel prettig leesbaar opgeschreven met oog voor de dwarsverbanden. Een flink wensenpakket, ik weet het, maar dat zou me werkelijk interesseren. Er thematische insteek zou hier goed bij passen. Bijvoorbeeld waar leefden de oude Thraciërs van, hoe liepen de handelroutes, zijn die in de loop der eeuwen verschoven etc.

  1. CK

   Een stevige scheut Braudel of Purcell (ik ben de naam van zijn coauteur even kwijt) is een heel goed idee. Het geeft structuur aan het geheel.

 4. Jan Willem Bok

  L.S. Ik sluit me volledig bij bovenstaand commentaar aan: interdisciplinair, met aandacht voor zowel synchronische dwarsverbanden als diachronisch onderzoek aansluitend bij actuele thema’s. Jona c.s., proficiat!

 5. Ik ben ook zeer benieuwd. Wordt het een digitale uitgave, of toch een dodebomentijdschrift? Of allebei?

  Tip: maak het niet te duur. Ik zal vast niet de enige zijn die een niet al te ruim budget heeft voor boeken, tijdschriftabonnementen e.d. En (zucht) er zijn altijd meer dan genoeg titels die strijden om voorrang binnen dat budget…

  1. Josho Brouwers

   Het zal vergelijkbaar zijn met Ancient Warfare, dus zowel digitaal als papier. Eén nummer van Ancient Warfare kost €7,50 — een abonnement voor een jaar (6 nummers) kost €37,50. Digitale versies zijn goedkoper (bijna schreef ik “natuurlijk goedkoper”, maar zo natuurlijk is dat helaas niet).

 6. John

  Ik ben in de Engelse taal niet bedreven.
  Markttechnisch is het Engels een betere markt.
  Veel succes.
  John (cursussen Gouda)

  1. Nee, wetenschappelijke tijdschriften zijn er al veel teveel. Gewone journalistiek dus, waarbij we vanzelfsprekend kennis nemen van de laatste adviezen over wetenschapsvoorlichting.

 7. Ja, ik heb zeker belangstelling voor dit tijdschrift. Geen idee over kwakgeschiedenis. Vooral geïnteresseerd in verhalen, iets minder in gebouwen. Wil zeker een abonnement.

Reacties zijn gesloten.