Geheimpjes

e1

Zoals u weet – en anders moet u het maar nalezen (1, 2, 3, 4, 5) – groeit in mijn omgeving een klein meisje op, dat nu alweer drie-en-half jaar oud is. Een tijdje geleden was ik bij haar op visite en terwijl haar moeder en ik wat zaten bij te praten, zat zij op haar tablet te kijken naar een animatiefilm: Planes.

Op een gegeven moment begonnen de moeder en ik mee te kijken naar het verhaal over een grote race tussen allerlei vliegtuigen. De dames kenden de ontknoping al en besloten dat ze die nog niet aan mij moesten zeggen. Als ik het niet wist, zou ik er immers meer van genieten.

Toen ik naar huis fietste, realiseerde ik me dat het meisje iets interessants had ontdekt: dat je dingen geheim kunt houden. Niet dat het haar goed afgaat – haar moeder weet al wat ze zal krijgen voor Moederdag – maar het begin is er.

Dit keer hield ze iets geheim om een vriend van haar moeder een plezier te doen, maar ze zal snel genoeg ontdekken dat je met taal kunt spelen. Je kunt dingen weglaten uit verhalen en je kunt dingen toevoegen. Zo kun je de situatie naar je hand zetten. De weg naar de pubertijd lijkt onmiskenbaar ingezet.

Deel dit:

3 gedachtes over “Geheimpjes

  1. hahaha, de pre-pubertijd komt inderdaad snel, maar is nog wel schattig en leuk. Wat erna komt (vanaf 13 zo ongeveer) is duidelijk minder…. gggrrrrr…..

  2. Greetje van Agape

    Het doet mij een beetje denken aan Giuseppe Garibaldi, je weet wel, die van het Risorgimento, allemaal geweldig wat hij deed in jongetjesland qua eenwording enzo maar na zijn dood bleek Giuseppe een wel heel erg verkeerde schaatsen te hebben gereden. Hij had een klein mongolenmensje bij een andere vrouw, nooit iets van verteld en ondertussen de held uithangen. Na zijn dood is dat dubbelspel ontdekt. Geen idee hoe de jongetjes er hier over denken maar voor mij heeft zo’n man dan afgedaan. Je vraagt je dan ook meteen af waar dat in godsnaam heen moet met de geschiedenis, zolang men blijft denken dat het grote leed de geschiedenis bepaald en het kleine leed onder het tapijt kan worden geschoven.
    Napoleon nog zo eentje, wat die allemaal uitspook daar lusten de honden geen brood van Niet dat het feminisme nu zoveel greep heeft op de geschiedenis en dat hoeft ook helemaal niet maar waar de geschiedenis voorla behoefte aan heeft is eerlijkheid, de waarheid, eerst de kleden maar eens uitkloppen er zitten verdomd veel motten in history land.

    Nem nou het volgende geval. Ik kom zelf uit Eindhoven de stad van….nou? ik weet het wel wat er gebeurt als ik dit vraag, de vrouwen durven niet te vertellen van de nonnenschool, de vergeten kaplaarsjes op de kleine Berg. Ze mompelen zichzelf achter het aanrecht terwijl de mannen roepen: wie anders dan philips (?!) en dat is een klerestreek , die witte dame lag daar maar een beetje op haar rug tot meneer philips eindelijk eens klaar was met haar philishave, en ondertussen maakte hij gloeilammpen waarvan je blij mocht zijn dat ze de volgende week zouden halen, want meneer philips was zuinig voor zijn personeel.

    En nu zit het hele verhaal met al haar ongemakken, met de slippertjes van die ouwe, die prutsgloeilampen in de geschiedenis en zie dan nog maar eens het kaf van het koren te scheiden. Zit je in een geschiedenisboek dan ben je daar niet uit te branden en dat is dan meteen ook wat ik tegen heb op die hele meuk.,

Reacties zijn gesloten.