Plundering

deir_al-barsha

U hebt de beelden gezien van de wijze waarop de zogenaamde Islamitische Staat in Irak en Syrië onverkoopbare museumstukken vernietigt. Dat idee hebben de fundamentalisten opgedaan in Egypte, waar vandalen onder andere de musea van Malawi en Al-Arish plunderden en het onverkoopbare materiaal vernietigden. Het waren niet de enige plunderingen in Egypte: tijdens de Arabische Lente werden ook tal van opgravingen ontdaan van de daar te vinden oudheden.

Gelukkig zijn er bewakers. Mannen die met hun leven instaan voor de bescherming van de Egyptische oudheden. Mannen als Mustafa Ali en Ghafir Asrawy bij het project te Dayr al-Barsha, tegenover Malawi.

Afgelopen weekend kwamen de twee mannen om het leven bij een vuurgevecht met een bende rovers, die het hadden voorzien op de oudheden. Asrawy werd zaterdag ter plekke gedood. Ali bezweek korte tijd later.

Zoals u weet steek ik graag de draak met de voormalige Egyptische minister van oudheidzaken Zahi Hawass, maar het door hem georganiseerde ministerie is een serieuze instelling, die de families van Ghafir Asrawy en Mustafa Ali een bescheiden uitkering geeft. Helaas is die niet voldoende. De Belgische opgravers zijn daarom een GoFundMe-campagne begonnen. U leest er hier meer over en ik beveel een en ander van harte bij u aan.

Deel dit: