Station Nijmegen

Station Nijmegen

Ik kom nogal eens in Nijmegen. Elke keer dat ik er met de trein aankom, kijk ik heel even naar het dak boven het perron. Onopgemerkt door de reizigers staat de overkapping daar gewoon mooi te zijn.

Ik weet het: andere stations hebben soortgelijke, even functionele en even elegante constructies. Waarom ik er in Nijmegen op let en elders niet, ik heb geen idee.

Deel dit:

6 gedachtes over “Station Nijmegen

 1. Maurits de Groot

  Haarlem. Ook zo’n mooie. Nijmegen is al wel heel lang geleden voor mij. Minstens 40 jaar.

 2. Ging zo’n 6-7 jaar geleden iedere week naar Nijmegen om dan met met mijn kleinzoontje naar de aankomst en vertrek van treinen kijken, (vandaar zijn bijnaam voor mij: opi trein-kijken). Maar al hollend en liftend met de kinderwagen van perron naar perron voor de eerstvolgende gebeurtenis, was mij de overkapping niet opgevallen, wel de wolkenfabriek in de vorm van de electriciteitscentrale.

 3. Rob Duijf

  De overkapping van het huidige station Nijmegen werd in 1894 in neorenessancestijl naar een ontwerp van de Nederlandse architect en rijksbouwmeester C.J. Peters (1847-1932), onder meer gevierd door de bouw van het hoofdpostkantoor in Amsterdam en de Koninklijke Stallen van paleis Het Loo in Apeldoorn.
  Helaas werd het oorspronkelijke station in 1944 zwaar beschadigd bij een geallieerd bombardement. De restanten werden geïntegreerd in het huidige station, evenals de overkapping.
  Misschien zijn het die elementen die je voor een moment doen voeren naar een langvervlogen tijd. Als je even door je wimpers kijkt, dan zie je stoomwolken onder de overkapping golven, je ruikt de kolendamp en de smeerolie van de stoomlocomotieven en je hoort het gegil van de stoomfluiten. Kruiers rennen over de perrons met valiesen, krantenjongens brullen het laatste nieuws en voor keurige dames in lange rokken en nette heren met hoge hoed en wandelstokken worden de deuren van de coupees opengehouden. Een tijd dat perronschefs nog een pet op hadden, een ‘spiegelei’ in de lucht staken en op een benen fluit bliezen om de passagiers te manen in te stappen.
  Kom daar nu nog maar eens om. Wat een verschil met de kille functionaliteit van onze huidige stations…

Reacties zijn gesloten.