Naar de Hades

Grafreliëf uit Apollonia

Het reliëf hierboven, dat in de Romeinse tijd een grafsteen sierde, fotografeerde ik in het museum bij Apollonia, een van de grootste en mooiste opgravingen in Albanië. Ik heb nooit zoiets gezien, al schijnt er een soortgelijke afbeelding te bestaan in Wenen. Onderaan ziet u de onderwereld, met links de veerman Charon (waarvan sowieso weinig afbeeldingen bestaan) en rechts Minos, die in de onderwereld recht spreekt over de dode zielen. Eén daarvan is voor hem afgebeeld.

Het zal de ziel wel zijn van de overledene, die u ook de trap ziet afdalen, begeleid door de god Hermes en een klein knechtje. Boven de horizontale lijn bevinden we ons in het land van de levenden, en daar zien we een kind en een voorovergebogen vrouw die nog naar de hand grijpt van haar overleden echtgenoot.

[Dit was de 272e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

4 gedachtes over “Naar de Hades

  1. Mark

    Wat een prachtig en vol emotie weergegeven reliëf. Je zou er jaloers op kunnen worden, al lijkt me dat nu niet echt iets om naar uit te kijken.

Reacties zijn gesloten.