Literaire quiz (4)

Vandaag een nieuwe aflevering in mijn kleine reeks literaire quizzen, waarin ik u laat raden welk boek wordt geïllustreerd door een foto (één, twee, drie). Welbeschouwd een rare quiz, want in feite doodt het bij de lectuur van pakweg Heart of Darkness uw fantasie als ik u een foto zou tonen van het gebouw dat Joseph Conrad ertoe bracht een Europese hoofdstad te typeren als een “sepulchral city”. De auteur gebruikte niet voor niets een metafoor, hij wilde een gevoel of een beeld bij u oproepen, hij wilde uw fantasie het werk laten doen.

Van de andere kant: er zijn boeken die echt heel duidelijk een stad tot thema hebben (Ulysses, De stad der wonderen). Harry Mulisch beschrijft ergens het Pantheon als zonnewijzer en dan helpt een foto van dat gebouw wel degelijk. Vandaag een soortgelijke foto: een halteplaats langs een spoorlijn. In welke roman speelt deze plek een belangrijke rol?

Eén tipje van de sluier zal ik voor u oplichten: ik werk niet langer in Friesland, dus in die provincie is het niet. Nog een hint: ik vraag niet naar een obscure roman, maar de plek is sinds de publicatie van dat boek wel veranderd.

Prijzen zijn er niet te winnen, maar als u het goede antwoord weet, zal uw naam voor eeuwig worden herinnerd, want van deze website worden kopieën gemaakt en bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag.

Ik hoop dat u het snel raadt, want om 10:15 vertrekt mijn vliegtuig naar Kyjiv en Yerevan en ben ik voor enige tijd offline. Succes!

Deel dit:

11 gedachtes over “Literaire quiz (4)

  1. Bas Jongenelen

    Zie ik daar links niet ‘Lasciate ogni speranza, voi ch’intrate’ staan? Nou, dan weten we het wel.

Reacties zijn gesloten.