De piramiden, Kleopatra en wij

Als u dit leest, heb ik het waarschijnlijk even te druk om te bloggen, want het stukje van vandaag is voorbereid om ook iets te hebben voor als ik de tijd eens niet heb. Bladvulling. Hierboven ziet u een pizzeria / grillroom met de elegante naam Kleopatra. U weet wel, de laatste koningin van Ptolemaïsch Egypte, de geliefde van Julius Caesar, de echtgenote van Marcus Antonius, verslagen in de zeeslag bij Actium en gedood door een adder door een moordenaar die was gestuurd door de latere keizer Augustus.

Om het Egyptische karakter te benadrukken hebben de eigenaren van deze zaak, waar ik overigens met smaak heb gegeten, de piramiden op hun uithangbord gezet. En dat was misschien niet zo handig.

Voor het goede begrip: de afstand tussen ons en Kleopatra bedraagt 2018 jaren na Christus plus pakweg vijfendertig jaren voor Christus. Laten we zeggen 2060 jaar. Wanneer de piramiden zijn gebouwd, is niet zo exact te zeggen, maar de afstand tussen Kleopatra en de bouwmeesters in Giza is groter dan die tussen Kleopatra en ons. Een eeuw of vijfentwintig of zo. Kleopatra keek naar de piramiden zoals wij dat doen: verbluft dat mensen lang, lang, lang geleden zoiets hadden kunnen bouwen. Mensen uit een cultuur die volkomen, maar dan ook echt volkomen anders was dan de hare.

Bij wijze van bonus heb ik nog een lief aardigheidje: toen de Egyptenaren de piramiden bouwden, waren de Indo-Europeanen pas net begonnen aan hun expansie naar westelijk Europa. In Siberië liepen zelfs nog mammoeten rond.

Deel dit:

18 gedachtes over “De piramiden, Kleopatra en wij

 1. Dirk

  Bij mij achter de hoek is ook een pita Cleopatra, uitgebaat door Egyptenaren. Wij stelden ons vroeger uiteraard geen vragen bij de piramides aan de gevel, maar het kruisbeeld binnen was een grotere verrassing.

 2. Maar die piramides stonden er natuurlijk wel tijdens haar bewind 🙂 en ze zijn het beste herkenningspunt voor Egypte. Zo vinden Italiaanse restaurants het ook leuk om Romeinse attributen te tonen, ondanks dat er geen enkel verband is tussen een Romeinse tempel en een pizza én ondanks het feit dat een van de belangrijkste ingrediënten van de Italiaanse keuken pas 1200 jaar later werd ingevoerd in Europa.

 3. FrankB

  Och, als een restaurant de Egyptische keuken aanbiedt zijn Kleopatra, de piramides en de sfinx voor de hand liggende associaties. Het zou wel origineler zijn geweest om het naar de één of andere farao te vernoemen, maar ja.
  Punt is alleen wel dat er weinig Egyptisch is aan de pizza. Laten we het er dus maar op houden dat deze grillroom zeer consequent is in het streven inconsequent te zijn.

 4. eduard

  … en Aziatische olifanten in Syrië, Mesopotamië en Iran, en Afrikaanse woudolifantjes in de hele noordelijke helft van het Afrikaanse continent, …

  1. eduard

   (voor ik het vergeet, die Aziatische olifanten badderden toen niet alleen in de Eufraat en de Tigris, maar ook in de Gele Rivier)

 5. roepers

  Ik dacht ergens op internet voorbij heb zien komen dat iemand een mammoet meende te hebben geïdentificeerd in een Egyptische schildering. Toen werd gemeld dat er inderdaad nog mammoeten leefden ergens in Noord-Siberië, maar dat er één terecht zou zijn gekomen in Egypte?

 6. Cleopatra is ook een sigarettenmerk in Egypte. Goedkoop spul; Nefertiti is iets sjieker. Cleopatra zelf rookte niet; tabak kwam pas anderhalf millennium later naar de Oude Wereld.

 7. René

  Jona, heb jij toevallig een aflevering van First Dates gekeken? Het feitje over de tijd tussen Cleopatra en de piramiden kwam daar ook ter sprake. Overigens een hele leuke egyptologe, misschien inschrijven?

 8. Johan Leestemaker

  Palacio Egipcio in Medellín…: in de toren bevond zich een gebeeldhouwde kop van Nerfetitit.

  In 1928 gebouwd in opdracht van de rijke opticien Fernando Estrada.

  https://www.youtube.com/watch?v=QsIH1ChVJm0

  https://www.youtube.com/watch?v=IyvhqCXF0uU

  En voor wie geïnteresseerd is in verkleding: in de (enorme) textiel en confectiestad (*) Medellín, kun je voor 55 duizend Col pesos al (bij 3.500/ 1 euro = ongeveer EUR 15,71) erbij lopen zoals wellicht Cleopatra dat deed.

  ttps://medellin.olx.com.co/disfraz-de-cleopatra-adulta-iid-969088260

  (*) De AKU (nu Akzo-Nobel) bouwde hier in Medellín haar grootste vestiging buiten Europa: Enka de Colombia.

 9. Frans

  Cleopatra vermoord omdat Octavianus haar niet wilde meevoeren in een triomftocht? Een paar eeuwen later had keizer Aurelianus er geen moeite mee om precies dat te doen met Zenobia. Natuurlijk is de ene keizer de andere niet en over Zenobia is weinig bekend, maar een verslagen koningin in een triomftocht is nou ook weer niet zo ondenkbaar. Dus een erg overtuigend motief voor moord vind ik het niet.

 10. Debby Teusink

  Volgens Suetonius, werd Cleopatra door een slang gebeten, Caesar stuurde vervolgens psyllen op haar af om het gif uit te zuigen, wat ook door Cassius Dio wordt beweerd, die overigens in het midden laat of Cleopatra zich door een slang heeft laten bijten of zich met een giftige haarspeld heeft gestoken en Plutarchus noemt alleen een slang. Feit blijft dat ondanks de vele moorden die de latere Augustus heeft begaan tijdens het tweede driemanschap en die ook niet geloochend worden door deze historici, ze allemaal getuigen van de zelfmoord van Marcus Antonius en Cleopatra. Waar haal je de wijsheid vandaan dat, ten minste Cleopatra door Caesar gedood zou zijn?

Reacties zijn gesloten.