Nieuwe Waterweg

Europoort

Hoek van Holland: ooit ging je daar met de trein naartoe, maar die treinlijn is opgeheven en de sneltram die ervoor in de plaats moet komen, rijdt nog altijd niet. De bus neemt geen fietsen mee, dus de enige manier om met de fiets in Hoek te komen is erheen te rijden. Bijvoorbeeld vanuit Den Haag en dan door de duinen langs het Westland.

Ik heb persoonlijk leuke herinneringen aan Hoek van Holland, omdat mijn Engelse vriendin vroeger met de ferry vanuit Harwich hier pleegde aan te komen. Maar eerlijk is eerlijk: er valt in Hoek eigenlijk maar weinig te beleven. Behalve dan dat vanuit Hoek van Holland een veerpont vaart over de Nieuwe Waterweg. Dat is op zich wel een belevenis: je ziet de havens, de grote schepen, de olietanks. Op een mooie zomerdag kan ik me eigenlijk geen mooier tochtje voorstellen. Aan de overkant ben je zo in Den Briel en daarvandaan kun je dan over Voorne fietsen richting Spijkenisse. Wie geen zin meer heeft, kan daarvandaan verder met de metro – want daarin mag je je fiets wel meenemen.

[Omdat ik in Armenië ben, publiceer ik een voorjaarsfeuilleton over toeristische dingen die ik tijdens fietstochtjes in Nederland heb gezien. Vandaag: Zuid-Holland.]

Deel dit:

5 gedachtes over “Nieuwe Waterweg

 1. Robert

  Het moet dan wel mooi weer zijn – persoonlijk heb ik niet veel met olietanks, vieze kades en de hele rambam die het fundament van onze welvaart is.

 2. Henk Smout

  Aan de overkant van Hoek van Holland was in mijn jonge jaren het natuurreservaat De Beer. Prins Bernhard gaf zich daar af en toe over aan zijn liefhebberij de drijfjacht.

  1. Robbert

   Ja, daar heb ik ook nog rondgelopen, kun je nagaan hoe oud wij zijn…
   De Maasmonding verzandde in de 19e eeuw, ten zuiden van het duingebied dat toen Hoek van Holland heette. Daarom werd de Nieuwe Waterweg gegraven, dwars door de Hollandse duinen het zuidelijke gebied werd De Beer genoemd en de naam Hoek van Holland werd nu gebruikt voor het stukje duin ten noorden van de Waterweg.
   De Beer verdween voor de (eerste) Maasvlakte, lang voor Bernhard.

 3. Henk Smout

  “De Beer verdween […] lang voor Bernhard.”
  ???????????????????????????????????

  1. Henk Smout

   Ik had het niet meteen begrepen, maar verdween lijkt me ook niet het meest geschikte woord voor iemand wiens plaats en datum van overlijden en waar hij begraven is, bekend is.

Reacties zijn gesloten.