Donderdag 20 juli 1944, 14:15 (Parijs)

Caesar von Hofacker

Ook al draait alles om de moord op Hitler in de Wolfsschanze en om het overnemen van de machtsposities in Berlijn, de samenzweerders hebben tevens belangstelling voor Parijs, waar Caesar von Hofacker, een neef van de gebroeders Von Stauffenberg, en zijn superieur Carl-Heinrich von Stülpnagel de voornaamste complotteurs zijn. Het belang van Frankrijk is gelegen in de hoop van de samenzweerders een aparte vrede te sluiten met de westelijke geallieerden.

Een ijdele hoop, zo weten wij, want de geallieerden hebben afgesproken tot in Berlijn door te vechten, maar de Duitsers hebben in de voorafgaande weken weten te verhinderen dat de geallieerden uit Normandië zouden wegbreken; er wordt nog volop gevochten bij Caen. Wellicht brengt de efficiënte Duitse verdediging de westelijke geallieerden tot andere gedachten. Maarschalk Erwin Rommel heeft toegezegd de onderhandelingen te voeren, maar op 17 juli is deze bij een luchtaanval gewond geraakt en nu komt alles aan op zijn plaatsvervanger, maarschalk Günther von Kluge.

Rond een uur of twee vernemen de samenzweerders in Parijs dat de bom is afgegaan. Ze maken bekend dat de Gestapo erin is geslaagd Hitler te doden en presenteren het crisisplan. In de komende uren zal de Wehrmacht de plaatselijke leiders van de SS en Gestapo arresteren, terwijl de SS-troepen bevelen van Wehrmachtofficieren krijgen. In feite doen de samenzweerders in Parijs vastberaden en voortvarend wat in Berlijn wordt uitgesteld.

[Terug naar het eerste deel; deze reeks wordt om 15:15 vervolgd.]

Deel dit: