Donderdag 20 juli 1944, 14:00 (Berlijn, Wolfsschanze)

Het Bendlerblock

Erich Fellgiebel mag dan de telefooncentrale van de Wolfsschanze hebben geblokkeerd, het is niet de enige centrale. De SS heeft eigen apparatuur en Heinrich Himmler begrijpt al heel snel dat er een aanslag is geweest, en dat Hitler die heeft overleefd. Himmler vliegt naar de Wolfsschanze.

Intussen is de aanwezigheid van een koppel en de afwezigheid van de eigenaar een sterke aanwijzing wie er achter de aanslag heeft gezeten en al vrij snel begrijpen de mensen in de Wolfsschanze dat Von Stauffenberg de bom heeft geplaatst. Waar is hij? Als duidelijk wordt dat hij in een vliegtuig zit, concludeert Martin Bormann, de partijsecretaris van de NSDAP, dat de moordenaar aan het vluchten is en laat het bevel doorgeven een alleen vliegende Heinkel 111 neer te halen. Het bevel komt op de tafel van Friedrich Georgi, de schoonzoon van Friedrich Olbricht en een van de samenzweerders. Die laat het bevel verdwijnen.

Hitler leeft en is zelfs vrijwel ongedeerd. Von Stauffenberg en Von Haeften zitten nog in het vliegtuig, onbewust van het geluk dat ze juist hebben gehad. De samenzweerders in het Bendlerblock weten te weinig en zijn gaan lunchen of wandelen. De SS heeft al een vermoeden hoe de vork in de steel zit. Het ziet er slecht uit voor de samenzwering, maar er is een stad waar alles juist op rolletjes loopt.

[Terug naar het eerste deel; deze reeks wordt over een kwartier vervolgd.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Donderdag 20 juli 1944, 14:00 (Berlijn, Wolfsschanze)

  1. Dirk

    Het zag er al jaren slecht uit voor de samenleving, dus ik veronderstel dat je daar “samenzwering” bedoelt.

    Geen oudheid, maar wel heel boeiend. Bedankt!

Reacties zijn gesloten.