
Nog even een Cypriotisch voorwerp, gewoon omdat ik zin heb in Cypriotische voorwerpen. Dus: een mooie vaas uit Kition, het huidige Larnaca, in het zuidoosten van Cyprus. Deze havenstad was de plek waar in de Brons- en IJzertijd schepen aanmeerden uit Byblos en andere Levantijnse havensteden. Er kwamen echter ook Grieken en deze vaas zou weleens Mykeens kunnen zijn, al oogt het mannetje in het onderste register eerder oosters. In elk geval, de afbeelding heeft iets levendigs, kijk maar naar de break.

Deze vaas, die behoort tot de collectie van het Cyprusmuseum in Nicosia, heb ik niet gezien op de expositie “Eiland in beweging” in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden, maar daar zijn voldoende andere mooie voorwerpen te zien.
Uit de ringen op de vaas blijkt dat dit een nabootsing of misschien zelfs een kopie is van een soortgelijke vaas van goud of zilver, met ingedreven figuren. Dat verklaart zowel de dierfriezen als de oosterse indruk van het mensfiguurtje.
Verrek, da’s waar.
Ik vind het figuurtje er eerder Egyptisch uit zien. De houding doet denken aan de houding van de Farao’s die hun vijanden afranselen op de Egyptische tempels.
De hoed van het mannetje lijkt wel op de Hedjet, de Egyptische witte kroon.
Ja, maar het is in deze vorm eerder Neohittitisch, heb ik het idee. Ik geef mijn mening graag op voor een betere. In elk geval is het niet Grieks, terwijl het springende bokje me wel doet denken aan Mykeense fresco’s.
Het mensfiguurtje heeft een puntige helm op met een helmbos, een paardenstaart? Lijkt me niet Egyptisch. Ik weet niet bij welke cultuur die helmbos hoort.
De houding en het hoofddeksel van het mannetje op de vaas doen aan de Syrische god Baal denken. De twee pluimen op het hoofddeksel zijn ook typerend voor de god Baal, evenals zijn lendendoek. Zie voor een afbeelding:
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/baal
https://www.louvre.fr/en/oeuvre-notices/stela-depicting-storm-god-baal
Bedankt voor de extra info. Maar dan zie ik nog steeds veel overeenkomsten tussen Baal en de Farao’s.
Henriette, heb je enig idee over het materiaal van Baal’s hoofddeksel? Zou het vilt kunnen zijn?
Goeie vraag. Helaas heb ik geen flauw idee.
In de 13e eeuw BP was de kennis over het glazuren van keramiek al behoorlijk ontwikkeld zo te zien.
Ik vind het bokje heel leuk, levendig weergegeven. De schilder heeft goed naar een echt springerig bokje gekeken.