Corona & papyri

Ook in Tunesië is corona nieuws. Vrijdag werd ik door een kind nageroepen dat toeristen de ziekte naar Afrika hadden gebracht. Stomtoevallig weet ik dat de gevallen alhier in feite zijn te herleiden tot een remigrant uit de Provence, maar het trof me. Al eerder had ik over corona moeten nadenken, want de berichten uit de Lage Landen waren niet goed. Ik zou binnenkort voor een groep wat oudere cursisten spreken over de geschiedenis van Perzië en dat begon problematisch te ogen. Afgelopen dinsdag heb ik met mijn vennoot en een tropenarts overlegd, woensdag de knoop doorgehakt: die cursus gaat niet door. Een rib uit het lijf.

Donderdag kondigde het Rijksmuseum van Oudheden aan tot eind maart op slot te gaan. Dat betekent dat Oog op de Oudheid wordt uitgesteld tot dit najaar. Dat gaat me echt heel erg aan het hart, want het is een van de weinige evenementen waar oudheidkunde wordt uitgelegd als de wetenschap die ze is. Maar het is zoals het is.

Ook de presentatie van mijn boek Bedrieglijk echt kan nu niet doorgaan, althans niet meer in maart. Dat is jammer, want wat ik over de wedloop tussen wetenschappers en vervalsers in de papyrologie heb te melden is voldoende verontrustend om er aandacht voor te vragen: de werkdruk aan de universiteit is hoog, de eis tot “scoren” overeenkomstig groot en de verleiding dubieuze teksten uit te geven navenant. Hier is het laatste, o zo voorspelbare nieuws (1, 2, 3). Papyrologen als Obbink mogen dan de aandacht trekken, de problemen zijn structureler.

Slechte wetenschap gaat ons allemaal aan. Bestel dus dat boek. Bestel het ook voor uw leesclub, lees het, bespreek het. Praat erover met mensen in binnen- en buitenland. Niets helpt slechte wetenschappers meer dan onze onverschilligheid. (Ik beken: uitgever Omniboek en de vennootschap die me blijft betalen nu ik minder inbreng, zullen er ook blij mee zijn.)

Deel dit:

18 gedachtes over “Corona & papyri

 1. Ben Spaans

  Je komt terug in een ander land…dat voorlopig meer bezig is met wc-papier dan valse papyri…

     1. Er gebeurt hier zo weinig dat iedereen ervan geniet eens lekker paniekje te kunnen spelen. Niet dat er niets aan de hand is maar het hamsteren is over the top.

      1. Ben Spaans

       Dat hamsteren is nog niet het grootste probleem. Mentaal gaan instellen op een wekenlang lam gelegd land. Je kunt straks alleen maar thuis zijn of buiten. En moeten afwegen wie een risicogroep vormt.

       1. Rob Duijf

        ‘Mentaal gaan instellen op een wekenlang lam gelegd land.’

        Tjongejonge, dat is me wat, zeg… We zijn bang voor wat er allemaal wel of niet zou kunnen gebeuren en dat is ons eigen voorstellingsvermogen.

        Angst is een slechte raadgever. Als er één gaat rennen, gaan we allemaal rennen. Stress en paniek zijn nog verlammender en ontwrichtender dan de kwaal zelf, dat blijkt.

        Laten we dus vooral ons gezonde verstand gebruiken, want in overdrachtelijke zin zijn we zelf de katalysator die het proces versnelt of vertraagt.

       2. FrankB

        Deze keer ben ik het volledig met RobD eens. Wie een normale weerstand heeft opgebouwd (ongeacht leeftijd) heeft niets ergers dan een stevige griep te vrezen en met een beetje geluk zelfs dat niet. Dat is vervelend, maar bepaald niet onoverkomelijk.
        Maar ja, kansberekening (waartoe risico analyse behoort) is tegenintuïtief.

     2. FrankB

      Ja. Zelfs de nuchtersten der nuchtere Nederlanders, de inwoners van Zuid-Oost Groningen, probeerden gisteren de supermarkten leeg te halen. Gelukkig heb ik enig wiskundig inzicht. Gecombineerd met de feiten dat
      a) de voorraden op orde zijn maar
      b) uit kostenbesparing de logistiek strak is georganiseerd
      besloot ik om vanochtend om vijf over acht mijn boodschapjes te doen. Dat pakte naar volle tevredenheid uit (geen drukte, alles wat ik nodig had aanwezig) dus dat doe ik maandag weer.

 2. Frans

  Ik stond net nog in de supermarkt voor een vrouw met twee balen wc papier. Ik heb m’n mond maar gehouden. En jammer van die presentatie, echt iedere keer als ik me voor zoiets opgeef komt er iets tussen!

  1. Ben Spaans

   De wereld van de beleidsmakers in in paniek. En die zuigen ons mee.

   De HTM gaat vanaf maandag minder rijden ‘want het is toch niet druk’, en niet meer vooraan instappen, de deuren daar blijven dicht. Ongeveer dezelfde redenering waarom de NS minder treinen in de spits doet (waardoor je dus de kans hebt op juist meer mensen op elkaar per keer). Uiterlijk eind volgende week is hele horeca dicht. De meeste winkels waarschijnlijk ook, en vrijetijdsverenigingen. Bibliotheken, bioscopen. Mensen die alleen leven kunnen behoorijk op zichzelf teruggeworpen worden.

   1. Rob Duijf

    ‘En die zuigen ons mee.’

    Die zuigen ons alleen mee, als we ons mee laten zuigen. Dat zit in de eerste plaats in je hoofd.

    ‘Mensen die alleen leven kunnen behoorijk op zichzelf teruggeworpen worden.’

    Ik leef alleen en er is werkelijk niets op tegen om op mezelf teruggeworpen te zijn, dus dat hoeft het probleem niet te zijn.

    Het wordt praktisch gesproker lastiger voor hen die eenzaam of gebrekkig zijn en hulp nodig hebben. Dat kunnen je buren zijn. Heb je daar eindelijk ook eens tijd voor.

    1. Ben Spaans

     Tussen mij en mijn buren bestaat de ongeschreven afspraak elkaar zoveel mogelijk te negeren. Maar wie weet wat de nabije toekomst brengt.

 3. Dirk

  Ik bestel het boek. Nu de Belgische scholen drie weken hun lessen schorsen heb ik meer dan tijd genoeg.

 4. Marcel Meijer Hof

  Het is boeiend Jona, om vanachter mijn gesloten venster de maatschappij te zien veranderen. Iedereen die zich op nuchterheid beroept behoort te bedenken dat ook de risico’s ogen zien tot die nuchterheid dient te behoren.

  Met die adviezen van het RIVM gaat het hier nog flux en fors uit de hand lopen, vrees ik.

  Vluchten kan niet meer, maar Schiphol blijft open.

  De oproep van Prof. Marc van Oostendorp, om alle digitale colleges (behalve Bedrijfskunde dan) openbaar toegankelijk te maken, vind ik een heel goed voorstel.

  1. FrankB

   “de risico’s onder ogen zien”
   Nogal wiedes. Een week of meer voordat de oproep werd gedaan ben ik – en vele anderen alhier – gestopt met handenschudden. Toen Friesland en Groningen nog coronavrij waren ben ik een week ietwat verkouden geweest. Dus heb ik kleine ruimtes en grote gezelschappen vermeden. Gisteravond heb ik nog gelachen om

   https://www.dodelijkeleugens.nl/nl/coronavirus-pandemie-vaccinatie/

   Om in te lijsten:

   “Er wordt gerapporteerd dat het nieuwe Coronavirus zich snel internationaal verspreidt. Aangezien 99% van de gevallen nog steeds in China zijn, lijkt dat bericht wat overdreven.”
   Zullen ze het in Italië en Spanje helemaal mee eens zijn.
   Ja, als het aan deze malloten ligt (goed vergelijkbaar met creationisten, ufologen en jezusmythologen) worden we vrolijk met zijn allen ziek.

Reacties zijn gesloten.