Kwakgeschiedenis: Talpiot-B

De kwakonderzoeker die ons al opzadelde met het familiegraf van Jezus en de spijkers waarmee Jezus werd gekruisigd, Simcha Jacobovici, beweert nu het graf te hebben gevonden met de resten van Jezus’ eerste leerlingen. Gelukkig maar, want Pasen zou incompleet zijn zonder dat de archeologie zichzelf voor schut zet.

Dit jaar bestaat de hoax uit een graffito van wat toch echt een amfora is (voor archeologen: het lijkt het meest op een Zeest 90), die wordt uitgelegd als een vis. En een vis is natuurlijk een ichthys, en dat staat voor Iesous Christos Theou Yios Soter, “Jezus Christus, zoon van God, Redder”. Vaas = vis = Jezus. Simpel toch. Dat leidde tot een reactie door echte geleerden, waarmee de flauwekul succesvol werd ontmaskerd voor het echt wereldnieuws werd.

Ik kan nu wat opmerkingen maken over het zelfreinigend vermogen van de wetenschap. Ik zou dat kunnen clausuleren met de opmerkingen dat de onderzoekers wel bereid moeten zijn de media op de voet te volgen en in dialoog te treden met de kwakgeleerden. Dat zou allemaal kunnen, maar het zou u te optimistisch stemmen.

Veel interessanter is, volgens mij, deze vraag: waarom kan dit nou wel in Amerika, en niet in Nederland? Waarom ontketenen de Nederlandse oudheidkundigen geen media-offensief als in een boek 253 fouten staan of als een universitair medewerker de natuurwetten negeert? Je krijgt het idee dat Amerikaanse geleerden meer waarheidsliefde hebben dan Nederlandse.

Deel dit:

2 gedachtes over “Kwakgeschiedenis: Talpiot-B

  1. knelistonie

    In Amerika wordt je publiek-persoonlijke inzet een stuk hoger gewaardeerd in de banencaroussel.

  2. Ik denk dat ik weet welk boek je bedoelt. Het is inderdaad ontluisterend dat zoiets überhaupt een uitgever krijgt. De Nederlandse geesteswetenschappen zijn zowel intellectueel als moreel failliet. Vakgroepen die niet bereid zijn tot zelfkritiek, moeten stante pede worden opgeheven.

Reacties zijn gesloten.