Bericht uit Curaçao

Willemstad, Pontjesbrug

Eerder deze week maakt het kabinet bekend dat het een financiële bijdrage wilde leveren om de enorme problemen op te lossen die door het corona-virus in Zuid-Europa zijn ontstaan. Ondertussen lijkt in Nederland niemand oog te hebben voor het feit dat er binnen het Koninkrijk nog meer problemen zijn: op de Caraïbische Eilanden. Daar dreigen toestanden zoals u zich herinnert van Haïti na de cycloon Sandy of na de piramidespelcrisis in Albanië. Honger, plundering, instorting van het openbaar gezag en uiteindelijk noodhulp door de internationale gemeenschap.

Ik heb familie op Curaçao en hoor nu al nare verhalen; u kunt het stuk in De Volkskrant van vanmorgen lezen of de onderstaande “open brief” lezen die mw Manon Hoefman schreef aan minister Hoekstra.

***

Beste Minister Hoekstra,

Op Curaçao is maandag een lockdown afgekondigd, waarbij mensen alleen naar buiten mogen om boodschappen te doen, vitale beroepen uit te oefenen of voor noodgevallen. Ons luchtruim is gesloten voor iedereen van buitenaf, bedrijven zijn dicht en we zijn verplicht om thuis te blijven.

De economische problematiek van een dergelijke Coronacrisis geldt natuurlijk wereldwijd, maar op zo’n klein, Caribisch eiland als Curaçao, is dat wel direct heel tastbaar. Op Curaçao kennen wij geen sociaal vangnet. Uitkeringen, premies, tegemoetkomingen… er is hier niets. Dat maakt het voor een groot deel van de bevolking schijnend simpel: no work – no pay, no pay – no food.

Ik begrijp dat alle lokale beslissingen, met de beste intenties voor het bewaken van de volksgezondheid en met inachtneming van de beperking van onze gezondheidszorg zijn genomen, maar ik vraag me inmiddels wel af of dit in verhouding staat tot de huidige gevolgen voor onze economie. Wat hebben we aan gezondheid, als niemand meer in zijn onderhoud kan voorzien?

40% van onze economie draait op toerisme en met spin-off is dat eerder 50 tot 60%. Echter komen er nu – en wie weet voor hoe lang – geen toeristen meer naar Curaçao en is de kraan met de noodzakelijk buitenlandse geldstroom al meer dan twee weken gesloten. Nu vervolgens ook nog het laatste stukje van onze lokale economie op slot is gegaan, is er voor bedrijven helemaal geen mogelijkheid meer om overeind te blijven.

Ik probeer het regelmatig objectief en in een macroperspectief te bekijken, maar in geen enkel scenario ontkom ik aan het beeld, dat dit nog jarenlang een impact zal hebben op ons bestaan en gevolgen zal hebben voor ons dagelijks leven. Een donker toekomstbeeld op een zo zonnig eiland.

Echter nog veel zorgwekkender vind ik de nabije toekomst. Ik ben op dit moment vooral bang voor de directe gevolgen van al die mensen die geen reserves of alternatieven hebben. Vanaf het moment dat deze mensen geen inkomen meer hebben, is er nood en honger. Hoe langer deze situatie aanhoudt, hoe groter deze groep wordt en hoe groter deze groep wordt, hoe hoger de kans op escalatie en criminaliteit… mensen in nood maken rare sprongen.

Natuurlijk zijn ook wij op Curaçao, trots op de humanitaire, medische steun die Nederland de Europese landen in nood wil en kan bieden, maar wilt u in uw overwegingen ook rekening houden met uw medebewoners in het Nederlands Koninkrijk? Wij hebben het momenteel misschien medisch gezien nog onder controle, mede vanwege het adequaat handelen van onze regering, maar financieel is de nood hier aan de man.

Wij begrijpen dat uw hulp, de hulp van Nederland aan Curaçao, de nodige consequenties met zich mee zal brengen, dat er strenge, strakke voorwaarden aan gesteld zullen worden en dat hier uitgebreid over onderhandeld moet worden. Maar wij, de inwoners van Curaçao, hebben die tijd niet. Wij hebben jullie hulp nu nodig.

Dus ik hoop dat wij spoedig ook een persbericht mogen lezen over “substantieel bijdragen aan de volksgezondheid in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk”.

Met een zeer bezorgde groet,

Eén van de koninkrijkskinderen

Deel dit:

20 gedachtes over “Bericht uit Curaçao

 1. FrankB

  “Ik probeer het regelmatig objectief en in een macroperspectief te bekijken”
  Niet doen. Dit is dezelfde fout die minister Hoekstra ook maakte met zijn achterlijke opmerkingen over hulp aan Italië en Spanje. Het is een kwestie van prioriteiten. Vanuit macroperspectief had het Romeinse Rijk zijn zaakjes in verscheidene tijdsintervallen prima op orde. Toch is dat geen aanbeveling. Aan de andere kant bekreunt zelfs de extreemste conservatief zich in tijden van een vernietigingsoorlog niet om macroperspectieven.
  De Antillen behoren tot de Nederlandse staat. Dus heeft deze de plicht de Antillen bij te staan in tijden van crisis. Macroperspectieven doen dan domweg niet ter zake.
  Over voorwaarden kunnen we na de crisis wel weer onderhandelen en dat mag van mij heel streng. Dergelijke knieperigheid is op dit moment simpelweg misplaatst.
  Dus meer lawaai maken aub. Er staan mensenlevens op het spel.

  1. Helma

   Oh, het zijn de Antillen niet meer en dat wilde Curacao graag…. en daar gaan we weer. Nederland moet over de brug met geld en snel ook en dat is verplicht. In deze tijd volkomen terecht natuurlijk, maar dat geld en de houding in betere tijden naar Nederland.. het blijft een repeterende breuk…

   1. Stef

    Het alternatief is dat na de lockdown vliegtuigen vol Antillianen met allemaal een Nederlands paspoort naar NL komen. Dat kan ook !

  2. Ronald van Sluisveld

   Ik ben het er ook mee eens Manon, echter waar ik het niet mee eens ben is de aanpak van dit Corona virus! In mijn ogen moeten we het gewoon laten komen, zodat een groot deel van onze bevolking het gewoon heeft gehad. En ja, dat is niet leuk, een vreselijke tijd waarbij ic opnames en doden zullen vallen, maar dan worden we wel resistent en kan de luchtbrug binnenkort weer open en kunnen we onze eigen economie weer gaan draaien. Wat nu gebeurt we laten het eiland eiland besturen door een epidemioloog!, deze man wil voorkomen dat we het krijgen, dit is gewoon onmogelijk, door deze aanpak zullen mogelijk velen doden en gewonden gaan vallen, waar deze man dan weer geen oplossing voor heeft. Het wijze antwoord van Nederland moet niet zijn, we brengen wel geld!, nee, het moet zijn we brengen militairen, beademingsapparatuur, medische ondersteuning en Curaçao gaat het virus toelaten op het eiland. Alleen dan kunnen we op eigen benen staan, niet door in onze huizen blijven zitten, dushi Korsow moet weer volle stranden hebben en mensen weer werk!

 2. Coronavirus? Ja ja.
  De massa gelooft werkelijk waar alles. Daarom de run op toiletpapier, stront in hun hoofd. We zitten midden in een revolutie. Doet me denken aan 1905, de mislukte.

  1. Jeroen

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik het uitermate vermakelijk vind dat u uitgerekend een wetenschappelijk Oudheidkundig blog uit heeft gekozen om uw theorieën te uiten.

   Snappen doe ik het niet helemaal, maar houdt vol; iedereen is welkom! 😁

    1. Frans

     Ik snap het wel! Don’s uitgangspunt is: het is allemaal niet waar! Iedereen heeft het mis, behalve ik! Twee plus twee is vier? Nee hoor, bij mij is het vijf. Als het zaterdag de vierde is, zegt Don nog: het is zondag de vijfde.

       1. Hangt van de perceptie van de ontvanger af, vanaf de wetenschappelijk ingestelde ontvanger dan hè. Waar begint de toonladder? Let there be light. Geen vals licht!!!

       2. Rob Duijf

        Alles is aan verandering onderhevig, Jona.

        Dat neemt niet weg dat we Curaçao financieel en materieel moeten bijstaan.

 3. Helma

  Wij begrijpen dat uw hulp, de hulp van Nederland aan Curaçao, de nodige consequenties met zich mee zal brengen, dat er strenge, strakke voorwaarden aan gesteld zullen worden en dat hier uitgebreid over onderhandeld moet worden. Maar wij, de inwoners van Curaçao, hebben die tijd niet. Wij hebben jullie hulp nu nodig.

  Dus mag het geld wederom in verkeerde zakken terechtkomen? Want juist in deze tijden is het Ikke en de rest kan stikken, helemaal op Curacao. Waar de kolonist wordt verketterd, de makamba van alles de schuld krijgt, maar waar de centen weer een enorme uitkomst zouden bieden.

  Dat het eiland geen vangnet heeft is triest. Kunt u mij uitleggen wie daar uiteindelijk verantwoordelijk voor is/was?

  Ik maak me ook grote zorgen om het eiland, maar laten we even reëel blijven en de zaken bij naam blijven noemen, Ok?

 4. Helma

  Aaaah, ik zie het al . Mijn reacties worden niet geplaatst, vanwege kritiek. Typisch een Curaçaoënaar: lange tenen en kop in het zand!

 5. frayek

  Subsidiariteit, zegt dat nog iets? Geen problemen voor anderen oplossen, maar de ander die zich inspant ze op te lossen bijstaan. Zonder het laatste helpt het eerste namelijk toch nooit. Sterker nog, hulp van buiten zal dan averechts uitwerken. Noem maar iets, als de gezondheidszorg slecht is omdat ze in handen is van de corruptie, zal hulp de corrupten versterken, niet de hulpbehoevenden. Helpen in een situatie waar de quarantaine zeer slecht in acht genomen wordt zal het idee bevestigen dat die quarantaine toch nergens goed voor is, enz enz. Anders gezegd, subsidiariteit is een voorwaarde voor solidariteit. Houdt men daar geen rekening mee dan staan de bodemloze put-roepers weer klaar. Geen idee hoe het ervoor staat op Curaçao, overigens.

  1. Rob Duijf

   Het komt neer op samenwerking zoeken met mensen die nog een sociaal en moreel kompas hebben, onafhankelijk van enig politiek of godsdienstig eigenbelang.

   Overigens ben ik je e-mail kwijtgeraakt Frayek. Ik hoop dat je het mijne nog hebt…

Reacties zijn gesloten.