’s Prinsen sluipweg

Apeldoorn, Prinsengang

Toen prins Hendrik, die in het echt natuurlijk gewoon Heinrich Wladimir Albrecht Ernst Herzog zu Mecklenburg-Schwerin heette, op 3 juli 1934 overleed, waren de artsen in dubio: was hij wel echt overleden? Zijn echtgenote, koningin Wilhelmina, wist een feilloos middel om erachter te komen: “Zet maar een krat bier naast z’n bed,” zei ze, “Als die er morgenochtend nog staat, is hij dood.”

Ik heb er geen biografie van de arme en verarmde Duitse prins op nageslagen, maar het moet de zuivere waarheid zijn, aangezien paleisgeheimen zelden geheim bleven in Apeldoorn. Ik blogde er al eens over. Hier was bijvoorbeeld niemand verbaasd toen in 1979 bekend werd dat Pim Lier een buitenechtelijk kind was van prins Hendrik. De conciërge van mijn middelbare school kende, als zoon van een lid van Wilhelmina’s hofhouding, alleen al in Apeldoorn vier koekoeksjongen. Wij Apeldoorners, we laten ons daar niet op voorstaan, maar wij weten zulke dingen.

Hierboven ziet u de Prinsengang in Apeldoorn. Dit smalle straatje loopt van het huidige Raadhuisplein naar de Deventerstraat. Dat Raadhuisplein is de plek waar ooit de dorpskerk stond – de contouren staan in het plaveisel aangegeven en de Mariastraat herinnert nog altijd aan Apeldoorns beschermheilige – en wij Apeldoorners weten dat de Prinsengang er was opdat prins Hendrik tijdens de zondagse dienst er even tussenuit kon knijpen om in café “In het oude huis” een neutje te gaan drinken. Het café bestaat nog altijd.

Ik ben ervan op de hoogte dat de kerk in 1842 is gesloopt. De protestanten kregen de Grote Kerk en de katholieken bouwden een nieuwe Mariakerk. Ik ben er ook van op de hoogte dat prins Hendrik pas in 1876 is geboren. Maar wij Apeldoorners, wij laten ons niet afleiden door dat soort trivialiteiten.

Deel dit:

13 gedachtes over “’s Prinsen sluipweg

 1. Arjen Dijkgraaf

  ach ja… een reeds lang overleden Haagse kennis beweerde dat hij Hendrik wel eens uit de achteringang van de tuin van paleis Noordeinde had zien glippen. Kan zomaar waar zijn geweest.

  1. Danny

   Ach wij Bergenaers ook niet…hij zat hier in Bergen op Zoom opgesloten in de gevangenepoort(Onze Lieve Vrouwe Poort) wegens hoererij en drankmisbruik…niemand wist wie het was…totdat…koningshuis heeft sindsdien BOZ altijd gemeden…

   1. Arjen Dijkgraaf

    Was dat soms die keer dat hij werd opgepakt bij een inval in een bordeel en zich verdedigde met ‘Dit kunt u niet maken, ik ben de Prins der Nederlanden’, waarop een agent antwoordde ‘Ja, en ik ben Napoleon’?
    (kan ook een ander gekroond hoofd zijn geweest, natuurlijk)

 2. Gerdien

  Eind 40’er jaren schijnt er in Deventer nog een zoon van Willem III te hebben rondgelopen, afkomstig uit Apeldoorn. Hij moet een echte Willem III baard gehad hebben.

 3. Roger Van Bever

  Ach, de arme man moest toch ook wat plezier en afleiding hebben. Hij werd ook bijzonder kort gehouden door Wilhelmina!

Reacties zijn gesloten.