Geen misverstand: Paardenstaart

Vier paarden (San Marco, Venetië)

Met al die dagelijkse misverstanden – er komen er nog meer – word je misschien wat al te sceptisch. Een week of drie geleden was het de feestdag van de evangelist Marcus, over wiens historiciteit op Sargasso een aardig stuk is verschenen. Iemand vertelde me over de marteldood van de auteur van het oudste evangelie, die in 68 na Chr. tijdens het festival voor de god Sarapis zou zijn vastgebonden aan de staart van een paard en door de straten van Alexandrië meegesleept.

Er worden meer doodsoorzaken genoemd, wat voldoende is om aan te nemen dat de Alexandrijnen een heilige Marcus kenden, later geen idee meer hadden wie dat was, en er een verhaal bij bedachten. De echte vraag – en dat wat mijn scepsis deed ontwaken – is natuurlijk of paardenstaarten wel sterk genoeg zijn voor evangelistentransport.

Navraag gedaan bij een oud-manegehoudster, die er geen enkel probleem in zag, mits Marcus niet aan de haren van de staart was bevestigd maar aan het staartbeen. Wel vermoedde ze dat de paardenhoeven regelmatig een stevige tik hebben uitgedeeld tegen het lichaam van de ongelukkige sleepwaar. Kortom: dit was géén misverstand.

Tussen Marcus en de paarden is het overigens goed gekomen, getuige het simpele feit dat de mooiste paardenbeelden uit de Oudheid momenteel staan opgesteld bij zijn graf in Venetië.

Deel dit:

8 gedachtes over “Geen misverstand: Paardenstaart

 1. Ben Spaans

  Er is ook zo’n verhaal over de Frankische koningin Brunhilde, Brunechild (circa 545/550-613 n. Chr.)

  ‘wurde Brunichild drei Tage lang gefoltert; dann musste sie sich auf einem Kamel reitend dem Heer zur Schau stellen. Schließlich ließ Chlothar sie mit dem Haupthaar, einem Fuß und einem Arm an den Schwanz eines wilden Pferds binden, woraufhin sie bei dessen schnellem Galopp zu Tode geschleift und in Stücke gerissen wurde.’
  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Brunichild

  Vragen blijven: was het een kameel of een dromedaris? Kan iemand vastgebonden aan 1 enkel paard daadwerkelijk aan stukken gescheurd worden…? 😒

  1. Robert

   Als je maar lang genoeg over een ruw oppervlak gesleept wordt, blijven er uiteindelijk vanzelf stukken achter…

   1. Ben Spaans

    Ik denk dat het heel moeilijk wordt om toestemming te krijgen voor zo’n experiment…Je kan mensen ook niet dwingen, dat zou onethisch zijn…🙄

 2. Robert

  “het simpele feit dat de mooiste paardenbeelden uit de Oudheid momenteel staan opgesteld bij zijn graf in Venetië”

  Roofkunst heet dat. Hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Rome, ergens in de vierde eeuw voor het eerst geroofd om de nieuwe hoofdstad Constantinopel op te luisteren, opnieuw geroofd in 1204 door Venetië, weer geroofd in 1797 maar nu door Napoleon, en in 1815 weer geretourneerd. Dat had dus eigenlijk naar Rome gemoeten, maar het oorspronkelijk gebouw waar ze ooit voor gemaakt waren bestond waarschijnlijk sowieso al niet meer.

  1. Theo Joppe

   Roofkunst? We weten niet waar de paarden zijn gemaakt, met welke oorspronkelijke locatie, of wanneer: waarschijnlijk ergens in de tweede eeuw AD. Wél weten we dat Constantijn zijn nieuwe hoofdstad graag wilde verfraaien, en zo zijn de paarden daar vermoedelijk terechtgekomen. Maar dat kon hij natuurlijk gewoon beslissen als heerser van het Romeinse rijk; dat is geen roof. Ik geloof niet dat er een bron is voor een afkomst uit Rome. Het had net zo goed Antiochië kunnen zijn, ik noem maar een plaats.
   Ze zijn zeker geroofd tijdens de plundering van Constantinopel in 1204, en zo in Venetië beland. Dat mag je dan wel weer roofkunst noemen, als je echt je best doet (al komt het op mij wat anachronistisch over). Maar ik denk dat dat geldt voor heel veel waardevolle objecten die in de Middeleeuwen bijvoorbeeld in kerken opduiken.

Reacties zijn gesloten.