Persbericht: Ancient History Magazine

[Ik ben even niet bereikbaar. Maar ik heb voor vandaag wel een leuk berichtje.]

Ancient History Magazine bij de AKO Boekhandel verkrijgbaar

Liefhebbers van de oudheid kunnen vanaf nu hun hart ophalen bij een van de achtenzeventig vestigingen van de AKO Boekhandel. Hier ligt namelijk vanaf 10 augustus 2021 Ancient History Magazine in de schappen!

Het idee om een blad over de antieke wereld te creëren ontstond zes jaar geleden bij Karwansaray Publishers, een uitgever van Engelstalige boeken en tijdschriften gevestigd in Zutphen. Het succesvolle oudere broertje van Ancient History MagazineAncient Warfare Magazine – bestond al enige tijd en nu was men klaar voor een volgende stap. In het voorjaar van 2015 werd de Kickstarter gelanceerd door Jasper Oorthuys, hoofdredacteur bij Karwansaray Publishers, in samenwerking met Nederlands historicus en auteur Jona Lendering, en in oktober van dat jaar lag het eerste nummer in de schappen.

Doel van het tijdschrift was alle andere spectra van de antieke wereld (naast oorlogsvoering) op een toegankelijke manier te belichten voor een geïnformeerd, internationaal publiek. Ancient History Magazine had bovenal de taak te laten zien dat de Oudheid alles behalve saai is, en dat is gelukt! In de inmiddels vierendertig uitgegeven nummers van het tijdschrift, waarvan het meest recente nummer op 10 augustus 2021 in de schappen van 78 winkels van de AKO Boekhandel ligt, is een breed spectrum aan onderwerpen binnen de antieke wereld behandeld. Je vindt er artikelen over politiek, samenleving, literatuur, taal, religie, economie en kunst, allen geschreven door deskundigen dan wel enthousiaste amateurs met veel kennis van specifieke onderwerpen.

In elk nummer ligt de focus op een specifiek thema; van Egyptische handel en de Myceense beschaving, tot de verloren stad Pompeii. De resterende pagina’s van het tijdschrift worden aangevuld met interessante artikelen en vaste rubrieken zoals boekrecensies, antieke recepten en het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek en archeologische vondsten. Ook archeologen zelf komen aan het woord in de rubriek “Scraping the Surface” en conservatoren van musea over de hele wereld worden ook regelmatig aan de tand gevoeld.

Sandra Alvarez, sinds 2017 redactrice van Ancient History Magazine, zegt zelf ook veel bij te leren met het verschijnen van elk nieuw nummer:

Wat ik het leukste vind, is om nieuwe dingen leren over onderwerpen waarvan ik dacht alles al te weten – een nieuwe ontdekking of invalshoek op een bekend onderwerp is altijd interessant. Ik vind het vooral leuk om meer te weten te komen over meer obscure onderwerpen en deze dan te vertalen voor een algemeen publiek. Uiteraard ontbreekt het vrijwel nooit aan artikelen over het oude Griekenland, Rome en Egypte, maar ook de geschiedenis van het Nabije Oosten, Midden-Amerika en China passeren regelmatig de revue.

Een belangrijk onderdeel van Ancient History Magazine betreft de vormgeving die in handen ligt van grafisch vormgeefster Christy Beall. Naast het gebruik van relevante afbeeldingen geeft zij een extra swing aan het blad met een bijzondere lay-out aangevuld met tijdlijnen, kaarten en diagrammen. Daarnaast werkt Karwansaray Publishers met een aantal professionele illustratoren, elk met hun eigen specialiteit, die de mooiste illustraties creëren; van reproducties van oude gebouwen als het Circus Maximus, tot anekdotes en verhalen uit historische bronnen die tot leven worden gebracht.

“Geschiedenis is belangrijk en we kunnen veel over onszelf te weten komen door te leren over oude samenlevingen” vertelt Sandra Alvarez. “De reden dat ik in dit vak ben beland en wat me drijft, is om nieuw bloed in het veld te brengen – om mensen die de geschiedenis nooit veel meer dan een voorbijgaande blik hebben gegeven, te laten zien hoe boeiend de antieke wereld kan zijn. Geschiedenis en literatuur zijn vaak het ondergeschoven kindje ten opzichte van ‘productievere/meer lucratieve’ vakgebieden en daar wil ik graag verandering in brengen. Ik zie het dan ook als mijn taak als redactrice om oude geschiedenis toegankelijk en plezierig te maken”.

Over nieuw bloed gesproken: Ancient History Magazine werkt met veel terugkerende auteurs, maar is altijd op zoek naar nieuwe schrijvers die graag een onderwerp uit de oudheid willen belichten. Wie hierin geïnteresseerd is, kan de nodige informatie via deze link vinden.

Naschrift

Oeps.

Deel dit:

Een gedachte over “Persbericht: Ancient History Magazine

Reacties zijn gesloten.