Circus Maximus (1)

Meppel, wie zou de gemeente misgunnen dat ze een historisch themapark krijgt? Ik vind het sympathiek en leuk. Maar laat het dan wel een béétje historisch correct zijn. Dus geen Romeinse paardenraces in een amfitheater, zoals op het plaatje hierboven, dat ik hier vond.

Even simpel samengevat, zoals het was in de Romeinse keizertijd:

 • theaters waren er toen voor grote toneelvoorstellingen;
 • odeons waren er voor kleine voorstellingen (denk ook aan muziek);
 • amfitheaters waren er voor jachtpartijen, executies en gladiatorengevechten;
 • stadia waren er voor atletiek;
 • en voor paardenraces ging je in de keizertijd naar het hippodroom of, zoals de Romeinen het noemden, circus.

En de beroemdste hippodroom van allemaal was het Circus Maximus in Rome.

Circus Maximus

Het Circus Maximus, gelegen tussen de heuvels Palatijn en Aventijn, zou al hebben bestaan in de Romeinse koningstijd. Volgens de traditie was het de plaats geweest van de Sabijnse Maagdenroof en had koning Tarquinius Priscus er zo rond 600 v.Chr. de eigenlijke hippodroom aangelegd. Erg monumentaal was het echter aanvankelijk niet. Pas in de tweede helft van de vierde eeuw v.Chr. waren de wagenraces zo frequent en grootschalig, dat het zinvol werd permanente startkooien te bouwen. Dat gebeurde in 326/325 v.Chr. De renbaan zou toen ruim zeshonderd meter lang en zeventig meter breed zijn geweest, dus zo’n zes of zeven voetbalvelden achter elkaar.

Het Circus Maximus (met paarden)

Sindsdien werd het Circus van tijd tot tijd vergroot en aangepast: zo kwamen er houten zitbanken, die later werden vervangen door tribunes van baksteen en beton. Omdat er toen nog geen amfitheaters waren, gebruikte men de renbaan aanvankelijk ook nog wel als arena voor gladiatoren. Hoewel er al heel lang plannen zijn om delen van de tribunes te reconstrueren, is er vooralsnog weinig van te zien. Alleen bij de Piazza di Porta Capena, waar ooit de triomfboog van Titus stond, steken wat resten uit boven de grond. Een strook groen geeft aan waar de middenrail heeft gelegen. Wie in Rome een antieke renbaan wil bezichtigen, kan beter het goed bewaarde Circus van Maxentius gaan bekijken aan de Via Appia.

[Wordt vervolgd]

Deel dit:

6 gedachtes over “Circus Maximus (1)

 1. Karel van Nimwegen

  Waar haal je de tijd toch vandaan om een zo te zien tweedelig stuk te schrijven nav. iets dat gisteren pas bekend werd?

 2. Roger Van Bever

  De restanten van het Circus Maximus vielen mij eigenlijk een beetje tegen toen ik het zag!

 3. Dirk Zwysen

  Ik zag een aantal jaren geleden een live opvoering van ‘Ben Hur’ in het Stade de France.
  Zelfs georchestreerd waren de wagenrennen best spectaculair. Ik geloof dat ik met plezier naar het Circus Maximus was geweest.

 4. Christo Thanos

  Ach, als de rest van de 60 ha wel historisch correct worden ingevuld, laat die races dan maar komen.

Reacties zijn gesloten.