Hatra & The Exorcist

Hatra

Ik schreef al: voor een stukje over Hatra geldt als genreconventie dat het incompleet is als niet ergens staat vermeld dat het begin van de beroemde horrorfilm The Exorcist hier is opgenomen. Hier ziet u dat begin…

… en hieronder gaat het verder met de aankomst van Max von Sydow. En het wordt meteen spooky met vechtende honden en een beeld van de Assyrische demon Pazuzu. Dat heeft nooit echt in Hatra gestaan, al vind ik de Nergal die er wel vereerd is geweest ook knap eng.

Het gaat me nu echter even om de acteurs uit het eerste filmpje. Dat zijn dorpelingen uit de omgeving van Hatra. De meesten hebben de film nooit gezien, want die is destijds in 1973 niet door de Iraakse censuur gekomen. De Italiaanse archeologen die er momenteel werken, vertelden me echter dat ze de film binnenkort wilden gaan vertonen, zodat de dorpelingen wisten waaraan ze ooit hadden meegewerkt. Ik ben er niet helemaal zeker van of dat een goed idee is met mensen die geloven dat er in de ruïne van Hatra een djinn woont en die, voorzichtig uitgedrukt, nogal nare ervaringen hebben met de zogenaamd Islamitische Staat in diezelfde ruïne.

Al die mensen zijn inmiddels bijna een halve eeuw ouder. Een van de archeologen vertelde me dat de jongen die in het eerste filmpje vanaf 1’50” door het beeld rent, erg had gehoopt de film nog eens te zien. Hij is echter vorige maand bezweken aan de corona. Eigenlijk vond ik dat nog naarder dan The Exorcist.

Er is nog iets te zeggen. De film, die toch gaat over christelijke priesters, begint heel opvallend met de islamitische oproep tot gebed. En daarna is er die oosterse demon. Als u het nog niet in de gaten had: dit is het sjabloon van het bedreigende, griezelige, mystieke, gruwelijke oosten dat de het vrije en mooie westen bedreigt. En ook dat is, zoals ik al wel vaker heb beschreven, knap naar.

Deel dit: