Boekentips voor de feestdagen

Muurschildering bij Nineveh, Irak

[U hebt nog een paar dagen voor uw Sint-Nikolaas-aankopen. Mijn boekhandelaar geeft u wat tips. Het eerstgenoemde boek ben ik momenteel zelf aan het lezen en ik vind het erg prettig. JL]

Over het ontstaan en bestaan van het christendom in een wereld van heidenen en Joden schreef de Vlaamse auteur Daniël de Waele het boek Ontluikend Christendom. Cultuurgeschiedenis van een nieuwe religie in de Griekse-Romeinse wereld (meer).

Emeritus hoogleraar Emily Hemelrijk maakte een vertaling van haar eerder in het Engels uitgegeven boek over Romeinse vrouwen. Verborgen levens, publieke figuren gaat over de rol van vrouwen in allerlei openbare functies, en waar we uit de meeste geschreven bronnen geen informatie over krijgen.

Ancient Rome Infographics is een prachtig geïllustreerd boek over allerlei aspecten van de Romeinse wereld gevat in diagrammen, statistieken, tekeningen. Het maakt de veelheid aan complexe informatie uiterst inzichtelijk. Ook verkrijgbaar in Nederlandse vertaling.

Papyrus van de Spaanse historica Irene Vallejo is een echte ontdekkingstocht. Het is een prachtig boek over hoe het boek in de oudheid en middeleeuwen zo’n belangrijk gebruiksvoorwerp werd en om dat te laten zien gaat Vallejo de hele geschiedenis af en passeren eigenlijk alle belangrijke namen de revue. Op toegankelijke wijze, en met veel kwinkslagen naar de moderne tijd, is dit een bijzondere prestatie.

Mary Beard is één van bekendste classici die we hebben en ze schrijft toegankelijke en tegelijk geleerde boeken over de klassieke oudheid. Haar laatste boek Twelve Caesars is wat minder algemeen van aard dan haar SPQR, maar gaat over het erg interessante onderwerp van hoe de Romeinse keizers als stereotypen zijn gaan gelden voor hoe ‘macht’ werd en wordt verbeeld. Op aanstekelijke wijze neemt Beard ons mee naar de oudheid en later, geïllustreerd met talloze foto’s, is dit een ideaal boek voor de liefhebber van geschiedenis en kunst. Binnenkort ook in vertaling beschikbaar.

Over keizers gesproken: Vincent Hunink vertaalde Tacitus’ Annalen in zijn kenmerkende stijl, er is een prachtige catalogus bij de tentoonstelling in het British Museum over Nero en binnenkort begint in het RMO in Leiden de tentoonstelling over Domitianus. Hierbij worden een catalogus (God op Aarde door Nathalie de Haan en Eric Moormann), een bronnenboek (Wreed & Pervers door Olivier Hekster en Vincent Hunink) en een bundel artikelen (God on Earth: Emperor Domitian) uitgegeven.

En tot slot nog twee romans die ik prachtig vond, én (ook)over de oudheid gaan:

Willem du Gardijn schreef het boek Het Einde van het Lied over een classicus met een missie. Hij wil een einde schrijven voor het boek Hadrianus’ gedenkschriften van Margerite Yourcenar omdat hierin de laatste weken van de Romeinse keizer niet staan beschreven. De auteur gaat na een moeilijke periode in Nederland (deel 1) op zoek naar de sterfplek van de keizer in golf van Napels in Italië (deel 2), en schrijft in het derde deel vanuit het perspectief van de stervende Hadrianus op magnifieke wijze het einde van zijn lied. Ik was weer even student klassieke archeologie.

Willem die Madoc maakte van Nico Dros is een epische roman over de geheimzinnige figuur uit de middeleeuwen die we kennen als de uiteindelijke schrijver van de Nederlandse editie van Reynaart de Vos. Hij begint als jongeling in een klooster en werkt zich langzaam op tot ridder, geleerde, bestuurder, en heer. Het is een slim boek over teksten, schrijven, bibliotheken en antieke teksten die werden overgeleverd, maar vooral is het een geweldig avonturenverhaal met alles dat je mag verwachten: veldslagen, hoofse liefde, bloedige vetes, onverschillige koningen, ontsnappingen uit duistere kerkers. Beslist een van mijn favoriete boeken van dit jaar.

Deel dit:

8 gedachtes over “Boekentips voor de feestdagen

 1. Huibert Schijf

  Voor wie het verdwijnen van kleine boekwinkels betreurt. De Franse socioloog Vincent Cabault geeft in zijn Éloge du Magasin. Contre l’amazonisation (2020) een lofrede op de kleine winkel: (…), cet ouvrage propose une contribution originale au débat en mettant en évidence les fonctions symboliques et l’utilité sociale du magasin. Ik vond de verwijzing in een artikel in de Engelse Guardian.

 2. Anna Minis

  Het boek van Daniel de Waele komt pas in januari. Dan ga ik het zeker aanschaffen.
  Over die periode ligt bij Athenaeum een boek van Judith Herrin: ”The Formation of Christendom”, Dat leek me wel wat voor Kerstmis, maar misschien wacht ik nu op het boek van de Waele.

  1. Huibert Schijf

   Dat doen veel Nederlanders fout. Het is niet Daniel de Waele maar Daniel De Waele. Het is immers een Belgische (Vlaamse) achternaam. Ooit was ik bevriend met een Belgische historica waar dat ook speelde en die heeft mij dat grondig bijgebracht.

Reacties zijn gesloten.