De bruid van Beiroet

De bruid van Beiroet

Ik kan niet zeggen dat ik bovenstaand standbeeld mooi vind, maar ik vestig er toch even uw aandacht op. Het heet “De bruid van Beiroet” en is, zo schrijft mijn Libanese vriendin Françoise, gemaakt door Hani Tebeshrani.

De symboliek: zoals een feniks oprijst uit zijn as, zo zal ook Beiroet herrijzen. Daarom is het beeld gemaakt van het puin en het gebroken glas dat resteerde na de explosie die twee jaar geleden een groot deel van de stad verwoestte.

Er is veel opgeruimd, maar nog maar een paar dagen geleden stortte een deel van het nog staande deel van de silo op de plek van de ontploffing, ineens in. Dit keer geen doden, gelukkig.

Naschrift, 24 april 2023

Inmiddels ben ik tweemaal terug geweest in Beiroet en heb ik tweemaal naar het beeld van de bruid van Beiroet staan kijken. Eigenlijk vind ik het bij nader inzien toch wel geslaagd.

Deel dit: