
Een valk, gemaakt van kalksteen. Sporen van verf. Op zijn kop de dubbele pschent-kroon die het Egyptische koningschap symboliseert. Net als de valk zelf, die Horus voorstelt, de beschermgod van de koning.
Amenhotep II
En er zijn inscripties. Helemaal links, voor de tenen van de vogel en op de foto wat moeilijk te lezen, staat
De goede god, de heer van beide landen, Aakheperura, geliefd door Horus.
Aakheperura kennen we ook onder de naam Amenhotep II. Hij regeerde van 1427 tot 1401 v.Chr. en misschien las u ooit De boog van de farao van Cornelis Wilkeshuis, een kinderboek over Amenhoteps jonge jaren dat in elk geval op mij grote indruk maakte.
Restauratie
Later is het beeld gerestaureerd. Twee inscripties, waarvan er een aan deze zijde van de sokkel staat en de andere aan de andere kant, luiden:
Restauratie van het beeld van deze god, in het Gouden Kasteel vervaardigd op bevel van Yuyu, de hogepriester van Osiris, rechtvaardig van stem.
en
Door zijn zoon die zijn naam doet leven, Yuyu, de hogepriester van Osiris, rechtvaardig van stem, zoon van Wennenefer, de hogepriester van Osiris, rechtvaardig van stem.
Datering
Tot slot is er de datering aan de hand van de cartouches. Aan de niet-zichtbare zijde staat Baenra te lezen, “Ziel van Ra”, en aan deze zijde de naam van de koning, Meri en Ptah hetep her Maat, “Wie leeft volgens Maät, heeft Ptah lief”. Die kennen we beter als Merenptah en regeerde van 1213 tot 1203. Kortom, dit mooie beeld was belangrijk genoeg om na twee eeuwen te restaureren.
Het is tegenwoordig te zien in het aan Nederlanders nauwelijks bekende Musée Royal de Mariemont in Morlanwelz. Ik blogde al eens over een mooie expositie over Mithras. Echt, dit is een omweg waard.
[Dit was het 426e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]
Hoe is het nu met je?
Beter. Wel concentratieverlies. Dat had ik de eerste dagen niet en nu wel. Maar het gaat grosso modo beter.