Liégeois

Een liégeois

De lente maakt vandaag, eenentwintig juni, plaats voor de zomer. En gegeven de opwarming van deze planeet zal het vroeg of laat wel opnieuw onverdraaglijk heet worden. Voor iedereen die dat niet aankan: drink eens een liégeois.

Dat is een Belgisch drankje, vernoemd naar het wapen van Luik, waarin de kleuren rood en goud nogal prominent aanwezig zijn. Die deelt de Waalse stad met de graven van Loon en waarom dat zo is, ga ik vandaag niet voor u uitzoeken.

Een liégois bestaat uit sinaasappelsap, gegoten op grenadinesiroop. Dus geel op rood. Je giet eerst de grenadine in het glas, daarna giet je de jus d’orange (of eventueel Fanta) erover, rietje erin en klaar is kees. Wel snel serveren, want het heeft de neiging wat te mengen. Om het echt verfrissend te laten zijn, zet je beide dranken vooraf in de koelkast, maar dat had u natuurlijk al geraden.

Voor het overige kan ik u een toeristisch bezoek aan Luik, de vallei van de rivier de Maas, Haspengouw, Tongeren en het Land van Herve aanraden. Daar is deze cocktail volgens mij het meest populair.

Wat ik maar wil zeggen: ik wens u een heel fijne zomer. Liefst niet al te heet.

Deel dit:

4 gedachtes over “Liégeois

  1. Het is een duivels dilemma: hoe meer mensen reizen, hoe harder de opwarming van de aarde gaat en hoe meer behoefte we dus aan een Liégeois zullen hebben.

  2. Dirk Zwysen

    Het wapen van de stad Luik is een gouden zuil met kruis op een rode achtergrond geflankeerd door de letters L en G, ook een N goud. Deze ‘perron’ die het marktrecht symboliseert, verschijnt op munten sinds de 12de en op een wapenschild sinds eind 14de eeuw. De vlag van de stad Luik is geel en rood.
    Het wapenschild van de provincie, vastgelegd in 1837, bestaat uit de wapens van Luik, Bouillon, Franchimont, Loon en Horn, historisch Luikse gebieden. Luik, Loon en Horn delen het geel en rood, maar ik vind niet terug of dat meer is dan toeval.

Reacties zijn gesloten.