Taalkundigen & de toren van Babel

Taalkundigen houden zich bezig met de esthethiek van meertaligheid

Ubar in Oman is “het Atlantis van de woestijn”, Doggerland is “het Atlantis van de Noordzee”, de uiterwaarden van Alphen en Dreumel zijn “het Atlantis van Maas en Waal”. Twee maanden geleden hadden we een Stonehenge bij Tiel in de Betuwe, vijf dagen later was er alweer een Stonehenge bij Kaczków in Polen.

Al in 1901 constateerde de conservator van het Louvre dat “het Pompeii van de Vroeg-Babylonische Oudheid” een dubieuze eretitel was voor Girsu. Niettemin gelden Ezinge en Londen sindsdien allebei als “het Pompeii van het noorden”, is Jerash “het Pompeii van Jordanië”, vormen wrakken “het Pompeii van de Waddenzee”, is Dura Europos “het Pompeii van Syrië”. Een straat genaamd Hofpark geldt als “het Pompeii van Houten”, wat doet vrezen voor een uitbarsting van de Houtse Heuvel, “de Vesuvius van Utrecht”.

Niemand zal zich, als het over archeologie gaat, zorgen maken over een teveel aan originaliteit. Maar taalkundigen, die kunnen er ook wat van zeg.

Een leuk boek!
Boeiende cursussen.
Taalkundigen maken congresbundels.
Je moet niet kijken op een taal meer of minder.
Zorgen om de toekomst.
Taalkundigen denken over digitale talen.
Ook leverbaar in het Hebreeuws.
Een moderne toren van Babel.
Taalkundigen begrijpen de schoonheid van Europa,

Ik zou haast nog het taalkundige tijdschrift met de verrassende naam Babel vergeten! In elk geval zou ik willen voorstellen dat archeologen hun volgende vondst aanduiden als “het Babel van het noorden” en dat taalkundigen een poster maken met Stonehenge of Pompeii erop. Of Atlantis. Dat is niet onzinniger dan het huidige aanbod maar roept minder verveling & meer verwondering op.

Deel dit:

11 gedachtes over “Taalkundigen & de toren van Babel

   1. Frans Buijs

    En de kern van het verhaal van de toren van Babel lijkt iedereen te ontgaan, namelijk dat niemand elkaar meer begreep.

    1. Precies. Het is gewoon een domme vergelijking. Vergelijk Stonehenge, dat onlangs was gevonden in Tiel: NIEMAND die de moeite nam uit te leggen wat megalieten zijn, omdat de vergelijking domweg niet bedoeld is om te verhelderen.

     En bedenk: de archeoloog die Atlantis en Stonehenge erbij haalt, zorgt ervoor dat de algoritmekanonnen van de sociale media afgaan, zodat mensen behalve jouw stukje vooral heel veel pseudowetenschap krijgen aangeboden.

    2. Huibert Schijf

     Sterker nog het was een straf van god wegens de hoogmoed van het bouwen van een hoge toren tot in de hemel. Genesis 11:9: “Komaan, laat Ons nedervaren, en laat Ons hunne sprake aldaar verwarren, opdat een iegeljk de spraak van zijn naasten niet hoore.

 1. Gijs Grob

  Een beetje off topic, maar het bizar korte verhaaltje van de toren van Babel is in 1944 erg fraai op muziek gezet door Igor Stravinsky in een nog geen vijf minuten durend werkje

 2. “Een straat genaamd Hofpark geldt als “het Pompeii van Houten”, wat doet vrezen voor een uitbarsting van de Houtse Heuvel, “de Vesuvius van Utrecht”.”

  Hofpark is een nieuw te bouwen wijk in Houten, geen straat. Gelegen in de wijk de Grassen gaan de straten aansprekende namen zoals Boendergras en Kweldergras krijgen.
  Houtse Heuvel ligt in Noord Brabant (Den Hout) dacht ik.. in Houten ken ik geen ‘Hout(en)se Heuvel’, behalve scc De Heuvel. Maar of dat een ‘Vesuvius’ kan worden? 😉

Reacties zijn gesloten.