Handelaren in angst

Het Laatste Oordeel op een wandschildering uit het Bachkovo-klooster (Bulgarije)

Misschien bleef mijn aandacht erbij hangen omdat ik afgelopen vrijdag een lezing heb verzorgd in de Vondelbunker: een schuilplaats uit de Koude Oorlog. Bij een atoomaanval zouden enkele tientallen mensen hier veiligheid moeten kunnen vinden. Het had iets klungeligs allemaal: de toiletten, de kale ruimte, de waterzuivering, de fiets-hometrainers waarmee de zuurstof moest worden ververst wanneer de dieselvoorraden op zouden zijn. Dit had niets te maken met het doorstaan van een nucleaire aanval. Wie hier overleefde, zou de doden benijden. Dit was de volkomen waanzin van de Koude Oorlog.

Maar het kan altijd waanzinniger. Ik meende dat eigenlijk niemand het einde van de Maja-kalender, die ergens dit jaar zal aflopen, serieus nam. Ik meende  dat het zoiets was als de sport-, society- en lifestyle-bijlagen van de kranten: de journalisten pretenderen dat het nieuws is en de lezers veinzen er belang in te stellen, terwijl iedereen weet dat het bladvulling is, alleen om de tijd te doden. Maar dat meende ik verkeerd.

Want kijk eens hier. Een bunkerbouwer ontwerpt schuilplaatsen om op 21 december 2012 veilig te zijn. Hoewel men zich op de vlakte houdt over de vraag of er feitelijk iets zal gebeuren – een link naar een artikel van de NASA suggereert echter dát er redenen zijn daaraan te geloven – levert men alvast bunkers die bestand zijn tegen aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, uitbreiding van de poolkappen, overstromingen, sneeuwstormen, zonnewind, landverschuivingen, het in onbruik raken van akkerbouwgronden en een aanval van zombies. Ik kan niet ontkennen dat ik gefascineerd heb gekeken naar het ontwerp van de “2012 Genesis Series”.

Dat er ook nog mensen zijn die erin geloven, lijkt te worden bewezen door het feit dat er al tien “survival communities” voor ongeveer tweehonderd mensen zijn gebouwd. Eerlijk gezegd slaat mijn hoaxradar iets uit, want de informatie is nogal beperkt en je wordt voor aanvullende informatie verwezen naar je plaatselijke kantoor. Ik neem aan dat je daar zult horen dat het een publiciteitsstunt is. Althans, dat hoop ik maar, want ik hecht nogal aan het idee dat de mensheid niet zó dom is dat ze wérkelijk gelooft dat de apocalys dit najaar zal plaatsvinden. Eén bankencrisis is wel genoeg.

Ben ik in twijfel over de ernst van de “2012 Genesis Series”, ik was het niet toen ik eens werd gewezen op het bedrijf dat “rapture paks” produceerde. De “rapture” is in sommige evangelische kringen een gebeurtenis uit de Eindtijd, wanneer God de rechtvaardigste mensen van de aarde wegneemt, zodat hun, anders dan de rest, de verschrikkingen van de Jongste Dag bespaard blijven. Is het dan niet christelijk om er voor te zorgen dat, als u al in de hemel bent, uw nabestaanden in elk geval wat basisvoorraden hebben? Ziedaar waarom u “rapture paks” moest kopen.

Ik wilde u een link geven naar de onderneming, omdat ik aanneem dat u me niet wil geloven. Zó dom kunnen mensen immers toch niet zijn. Helaas – of gelukkig – is deze Facebookpagina alles wat er van de onderneming resteert. Ik denk niet dat dat komt doordat de eigenaren al zijn weggenomen en nu in de hemel zijn.

Deel dit:

Een gedachte over “Handelaren in angst

 1. M.J. van der Lee

  Ik ben helaas (?) geen Maya-oloog, maar dat van 2012 is gebaseerd op een rekenfout. De kalender schijnt in werkelijkheid op een veel later moment af te lopen.
  Maar dat van die bunkers heb ik ook eens op tv gezien. Mooi als je daar met een stalen gezicht geld mee kan verdienen.
  Zoals het bedrijf heette dat in de jaren ’70 (fake) steenkoolgraafmachines verkocht aan een daaraan falliet gegaan Nederlands bedrijf : MMWOPS : Making Money While Other People Sleep (historisch).

  Met groet
  Michael

Reacties zijn gesloten.