Het Houten Zwaard

houtenzwaard

Ik heb geblogd over vergissingen in historische films, die ook worden gemaakt wanneer er geen dringende plot-redenen zijn om het niet wél goed te doen. Ik vermoed dat historische adviseurs weinig gezag hebben, en daarom worden genegeerd. Andere factoren zijn luiheid (afwezig zijn op de set) en regelrechte incompetentie, zoals in de Alexanderfilm van Oliver Stone.

Wat nodig is, is competentie en betrokkenheid. Deze maand viel mijn oog op een project dat wel eens positieve uitzondering zou kunnen blijken te zijn: Het Houten Zwaard. Het gaat om een heel klein projectje, namelijk een film over een jonge Bataaf die als slaaf wordt verkocht en daarna vecht als gladiator. Slavernij zit er dus in. De nare kant van de Oudheid wordt dus niet buiten beeld gehouden.

Wat me ook bevalt is de ambitie van de makers. Producent/regisseur Marc Sanders is een historicus die er al heel lang van droomt film in de klas te kunnen gebruiken, en besloot die films zelf maar te gaan maken omdat ze er simpelweg niet waren. Het zo opgerichte Phalera Filmworks heeft al een paar mooie filmpjes gemaakt (voorbeeld). Musea en re-enactmentgroepen verlenen hun medewerking. De inzet is niet gering:

Jongeren worden vaak overspoeld door Hollywoodversies van de geschiedenis. Wij willen graag dit vertekende beeld nuanceren en tevens met dit project een bredere basis creëren voor het produceren van interessante, vaak onbekende verhalen uit de (Nederlandse) geschiedenis.

Deze film is uniek voor Nederlandse begrippen. Historische producties zijn doorgaans (te) kostbaar en bedienen een (te) specifiek publiek, zo denkt men. En vaak klopt dit ook. Echter, wij gaan met deze productie laten zien dat het ook anders kan.

Ik vind dit een zeer sympathiek project, waar in elk geval de historische expertise bij aanwezig is die Hollywood zo opvallend negeert. Helaas ontbreekt aan Het Houten Zwaard datgene wat Hollywood nu net in overvloed heeft: geld. Met crowdsourcing hoopt men nu aan geld te komen. Dat wil dus zeggen: geïnteresseerden zeggen geld toe, en als het project niet doorgaat, hoeven ze niets te betalen. Het is dus een betrekkelijk risicoloze investering, die ik u van harte aanbeveel. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit:

Een gedachte over “Het Houten Zwaard

Reacties zijn gesloten.