Safed

Ari
Ari Ashkenazi-synagoge

Ik ben deze dagen gierend druk met andere zaken, maar een klein berichtje trok mijn aandacht en schrééuwt erom dat ik toch even iets tiep:

Israël heeft twee batterijen luchtafweer naar het noorden van het land verplaatst. … Volgens de Israëlische radio worden de raketten bij de steden Haifa en Safed opgesteld, niet ver van de grenzen met de noordelijke buurlanden Syrië en Libanon.

Safed. Dit is een van de voornaamste spirituele centra van het jodendom. Hoewel de plaats vooral beroemd is geworden omdat sommige uit Spanje verdreven joden zich hier vestigden, hebben hier altijd joden gewoond, hoewel ze zeker niet altijd de meerderheid vormden. Ze bouwden hier enkele van de mooiste synagogen ter wereld. Hier bloeide de kabbala.

Begin 1948 is er ongelooflijk hard om gevochten. Tijdens een enorm artillerieduel dwongen de Israëlis, die meer vuurkracht hadden, de Arabieren om hun geboorteplaats te verlaten. Ze vluchtten naar Syrië, en alleen God weet waar de oud-bewoners van het Arabische Safed nu heen zijn gevlucht. Wie vandaag de dag wandelt door de iets te gelikt gerestaureerde straatjes, zal weinig zien dat eraan herinnert dat dit ooit een overwegend Arabisch stadje was.

Kogelgaten uit 1948
Kogelgaten uit 1948

Ondanks dit menselijke drama was dit een van de plaatsen die ik, toen ik twee jaar geleden voor het eerst in Israël was, het liefst wilde zien. Ik was blij de Ari Ashkenazi-synagoge en de Josef Caro-synagoge eens te hebben kunnen bezoeken. De twee geleerden liggen in het dal onder de stad begraven, niet ver van de kinderen die bij twee aanslagen op schoolbussen zijn gedood door terroristen. En nu houdt, zo zou je kunnen afleiden uit het nieuwsbericht, het Israëlische leger er rekening mee dat Safed vanuit Syrië of zuidelijk Libanon beschoten zal gaan worden.

Een gedachte over “Safed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s