Gehei

heiAan de overkant van de gracht waaraan ik woon, ligt al vele jaren een BONG! leeg terrein. Er is lang gediscussieerd over de bestemming, en ik blijf van mening dat BONG! mijn eigen voorstel het allerbeste was: een negentig meter hoge toren, ofwel een exacte BONG! kopie van de Toren van Babel. Een kleitablet met de blauwdruk ligt in het BONG! Louvre. De stadsdeelraad was bang dat zo’n toren teveel schaduw zou werpen en dat BONG! dit zou leiden tot klachten, en zo komt het dat Amsterdam, waar toch alle BONG! talen van de wereld worden gesproken, geen Toren van Babel heeft.

Inmiddels worden er BONG! woningen gebouwd en dus wordt er geheid. Het is niet voor het eerst dat BONG! ik het meemaak. Toen ik in 1995 net in dit huis woonde, werd even BONG! verderop geheid. Ik heb geamuseerd gadegeslagen hoe een wijnfles die ik op een tafel BONG! had staan langzaam maar zeker van de tafel afschoof, en was daardoor zó gefascineerd BONG! dat ik vergat dat het ding ook van de tafel af kon vallen. Ik BONG! zie de fles nog uit elkaar spatten, waarna ik de fonkelend-rode plas kon BONG! opdweilen.

Nu staan de heimachines wat verder weg, zodat de herrie op zich meevalt. BONG! Toch zie ik de bladeren van de kamerplanten trillen en voel ik, als ik BONG! de voordeur open, de luchtdruk. Het meest ergerlijk is dat ze zo gruwelijk vroeg BONG! beginnen. Bouwvakkers werken in Amsterdam namelijk van half acht in de ochtend tot vier BONG! uur in de middag. Ik begrijp dat ze voor de ochtend- en avondspits uit BONG! willen rijden, maar ondertussen kan een complete buurt niet slapen volgens een natuurlijk ritme. BONG! Mijn productiviteit kachelt deze dagen achteruit.

Ik ben niet de enige, want ruim twee BONG! derde van de bevolking is géén ochtendmens. Het calvinistische “vroeg uit de veren is BONG! gezond” staat haaks op alles wat we weten over onze biologische klok. Zomaar twee BONG! vragen: is ooit uitgezocht wat de gezondheidseffecten zijn van deze vorm van gedwongen slaapdeprivatie BONG! en is bekend of de voordelen die de bouwvakkers ondervinden van filevermijding BONG! opwegen tegen de nadelen voor de arbeidsproductiviteit?

Deel dit:

10 gedachtes over “Gehei

  1. Vroeg uit de veren is niet calvinistisch maar agrarrisch – vroeger stond men op met de koeien en ging men slapen als het donker werd. Onze moderne maatschappij is een verstedelijkte, terwijl de boerenstand aan het uitsterven is. Nog zo’n teken van een moderne maatschappij Jona. 😉

  2. Kees van Hage

    Wat voor oordoppen gebruik je? Er zijn veel verschillen in constructie en kwaliteit. Oordoppen op maat, oordoppen die bepaalde frequenties wegfilteren, oordoppen en oortelefoons met ingebouwde microfoon die geluiden opvangen en neutraliseren…

  3. Tsk. Alleen maar een beetje BONG. Het is dat we ongeveer van dezelfde generatie zijn anders zou ik je voor slappeling uitmaken. Ik woon naast een basiliek met heel veel ongewoon grote klokken uit de 13de eeuw, die samen met 4 beklokte kerken op een paar km2 staan. Als het middernacht is zal je het weten ook want elk uur wordt 2 maal het uur geslagen. Daarnaast is het elk weekend feest, want om 8 uur ’s ochtends houden alle klokkeluiders een wedstrijdje wie het vaakst kan luiden in 5 minuten. Dat is dus heel vaak.

  4. MNb

    “was daardoor zó gefascineerd”
    Ah, dan ken je uit eigen ervaring de gekte van natuurkundigen.

Reacties zijn gesloten.