Archeologische prietpraat: de NOS

Ik kan ook ’t land niet uitgaan – ik schrijf dit op een hotelkamer in Sofia in Bulgarije – of ze maken d’r weer een puinhoop van. Vandaag is het de nieuwssite van de NOS waar ze waren vergeten dat als archeologen nieuws naar buiten brengen, ze daarvoor vaak een reden hebben die niets te maken heeft met publieksvoorlichting.

Hier is het bericht van de NOS:

Een eeuwenoud raadsel over Stonehenge is opgelost dankzij de droogte van het afgelopen jaar. De enorme stenengroep in het zuiden van Engeland blijkt inderdaad vroeger een complete cirkel te zijn geweest.

Dacht u ooit dat het géén cirkel was? Had u ooit gehoord van dat eeuwenoude raadsel? Ik ook niet. Er is namelijk helemaal geen raadsel en iedereen die op de middelbare school een werkstuk over archeologie heeft gemaakt, weet dat als het woord “archeologie” wordt gebruik in combinatie met woorden als “raadsel” , “schat” of “mysterie”, het resultaat prietpraat is.

Daar is het achterliggende artikel van – je zag het aankomen – de BBC, en dit is een serieus stuk waarin iemand aangeeft dat ’ie het helemaal gehad heeft met de zelftrivialisering van de archeologen. Voor wie nog een ander recent voorbeeld zoekt is er dat. En wat ouder materiaal is hier en daar en vooral daar.

Misschien moeten ze bij de NOS weer eens een wetenschapsjournalist in dienst nemen. Dan hoef ik me hier in Sofia niet boos te maken.

Deel dit:

5 gedachtes over “Archeologische prietpraat: de NOS

  1. Als ik het goed begrijp, ageer je vooral tegen de ‘ontdekking’ dat de steencirkel ook echt een cirkel was. Dat gedeelte van het verhaal wordt opgeklopt door de media en komt niet op het conto van de archeologen. Feit blijft namelijk wel dat er contouren van stenen zijn ontdekt die tot dusverre nog nooit zijn gezien, en dat is op zich heel bijzonder. Het toont aan dat er meer middelen zijn van onderzoek dan alleen de traditionele archeologie. Zo is in 2007 een meer dan 250 meter lange aquaductbrug ontdekt bij Xanten, zie
    http://idw-online.de/pages/de/news211768
    In Nederland staat deze methode van onderzoek bekend onder de noemer ‘luchtfotoarcheologie’. Het staat echter nog in de kinderschoenen. De toepassing van drones zou hier een geweldige uitkomst bieden. Eigenlijk zouden drones toegevoegd moeten worden aan de standaard uitrusting van archeologen, zowel professionals als amateurs/vrijwilligers.

  2. Rob Bakker

    Het is zeker interessant om te weten dat Stonehenge eens uit een cirkel van stenen bestond. Ik kan echter het commentaar onder de foto niet erg waarderen. Dit is afbraak. Blijf altijd positief.

Reacties zijn gesloten.